Deser jak z włoskiej cukierni? Dodaj ten składnik, a wyjdzie obłędnie. Zachwycisz każdego

Panna cotta to deser, który kojarzy się ze słoneczną Italią. Nic dziwnego, bo to właśnie stamtąd przywędrował, dając nam możliwość skosztowania włoskiego życia. Nazwa deseru, oznaczająca "gotowaną śmietankę", tak naprawdę z gotowaniem nie ma nic wspólnego. Ta obłędna chmurka najlepiej smakuje wyciągnięta prosto z lodówki. Jak ją przygotować?

Kiedy żar leje się z nieba, poszukujemy chwilowej ochłody w postaci deseru. Lody z bitą śmietaną? Zimny drink? To już było. A może by tak postawić na wyjątkowy deser, który wyglądem i smakiem przyciągnie każdego? Mowa oczywiście o włoskim specjale, królowej wszystkich deserów, czyli panna cottcie. Najlepiej smakuje podana z musem ze świeżych owoców, ale te mrożone lub ze słoiczka również się sprawdzą.

Zobacz wideo Suflet czekoladowy według Davida Gaboriaud

Panna cotta, czyli puszysta śmietanka oblana obłędnym sosem

Tradycyjnie panna cotta serwowana jest z musem owocowym - taką otrzymamy najczęściej we włoskich restauracjach i cukierniach. Moja mama stawia na dodatek z mango, a deser zawsze szybko znika ze stołu. Zamieszczone w galerii zdjęcia to dowód na to, że pojawia się on u nas bardzo często. Wniosek? To świetna alternatywa dla ciast i co najważniejsze, bez względu na jaki sos się zdecydujemy, zawsze wyjdzie obłędnie, bo najważniejsza jest tu owa śmietankowa chmurka.

Jej wykonanie nie jest trudne, ani nawet czasochłonne. Tajemnicą jest jednak tu jeden składnik - ekstrakt z wanilii (opcjonalnie olejek waniliowy).

Przepis na niebiańsko dobrą panna cottę. Zjesz i poczujesz się jak w niebie

Składniki:

  • łyżeczka żelatyny,
  • duże opakowanie śmietanki 30 proc. (400 ml),
  • pół szklanki mleka (120 ml),
  • 1/3 szklanki cukru (ok. 50 ml),
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub olejku waniliowego.

Mus owocowy:

  • 300 g malin, jeżyn, jagód, albo truskawek,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 6 g żelatyny,
  • świeże owoce i kilka listków mięty do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Żelatynę zalej odrobiną wrzątku, mieszaj do rozpuszczenia i odstaw, aby ostygła.
  2. Do rondelka wlej śmietankę, mleko, wsyp cukier i wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii. Całość podgrzej. Płynna masa musi być gorąca, ale nie wrząca. Następnie dolej przestudzoną żelatynę. Zdejmij z palnika i pozostaw do wystudzenia oraz lekkiego zgęstnięcia.
  3. W tym czasie możesz przygotować naczynia, w których serwowany będzie deser. Następnie wlej do nich śmietankową masę, wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc), aby masa całkowicie stężała. Kiedy śmietankowa chmurka będzie już gotowa, zajmij się musem.
  4. Owoce wraz z cukrem umieść w garnku i zagotuj na małym ogniu. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, do miękkości, aż całkowicie się rozpadną i puszczą sok. W przypadku mango możesz jeszcze użyć blendera.
  5. Gorącą masę owocową odstaw do przestudzenia (jeśli nie lubisz pływających kawałków i np. pestek z malin, możesz owoce przecedzić przez sitko). Do musu dodaj żelatynę i wymieszaj całość.
  6. Mus ostrożnie wylej na wcześniej przygotowaną i stężoną panna cottę, możesz całość udekorować świeżymi owocami i kilkoma listkami mięty. Smacznego! 
Więcej o: