Przepis na nie jest w mojej rodzinie od ponad 100 lat. Babcia podawała je z domowym kakao

Gdy sięgam pamięcią do beztroskich lat dzieciństwa, które spędzałam u mojej babci na wsi, przypominają mi się same dobre rzeczy. Najbardziej i najlepiej wspominam jej gotowanie i przyrządzanie dla mnie pysznych smakołyków. Ta słodka przekąska była jednym z nich i zawsze byłam zadowolona, gdy widziałam ją na stole. Przepis ma ponad 100 lat, ale został urozmaicony małymi szczegółami.

Uważam, że moja babcia naprawdę świetnie gotuje, a przepisy, które od niej dostałam są tego niesamowitym przykładem. Do tej pory mam okazję posmakować jej specjałów i za każdym razem cieszę się gdy robi przysmaki, które pamiętam z dzieciństwa. Ten przepis kojarzy mi się z wakacjami i śniadaniami, które u niej jadłam. Miękkie i słodkie drożdżówki z dżemem podawała zawsze z ciepłym kakao.

Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Zrobienie takich drożdżówek nie jest niczym skomplikowanym, ale musisz spodziewać się, że pochłonął sporo czasu. Wyrobienie ciasta nie jest takie proste, lecz efekt końcowy będzie warty czasu przyrządzania. Po dziś dzień pamiętam smak tych drożdżówek i sama próbuje wykonać je w swoim domu. Zawsze wychodzą i są smaczniejsze niż z niejednej piekarni. 

Przepis na drożdżówki z serem

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 średnie jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • łyżka margaryny lub masła,
  • duży słoik swojego ulubionego dżemu.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie drożdżówek zacznij od przygotowania ciasta. Mleko podgrzej w rondelku i dodaj do niego cukier, zamieszaj. Do mieszanki wkrusz drożdże i wsyp łyżkę mąki. Składniki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. Gdy drożdże wyrastają roztop masło w rondelku i odstaw do lekkiego ostudzenia.
  3. Pozostałą mąkę wsyp do większej miski i wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij również jajka i wlej wyrośnięty rozczyn. Całość dokładnie wyrób na elastyczne ciasto. Możesz do tego użyć robota kuchennego lub rąk. W trakcie wyrabiania dodawaj przestudzone masło.
  4. Przygotowane ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce. Pozostaw je tam przez około godzinę, powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypany mąką stół lub stolnicę. Ponownie wyrób i rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm. Za pomocą niewielkiego talerza i noża wykrawaj koła, powtarzaj czynność do wykorzystania całej masy.
  6. Powstałe krążki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętaj o zachowaniu odpowiedniej odległości. Przykryj je ścierką i pozostaw na następne 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Po tym czasie na każdym placki zrób wgłębienie, do którego ułóż swój ulubiony dżem. Brzegi wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
  8. Blachę z drożdżówkami włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut do zarumienienia.
  9. Po tym czasie wystudź drożdżówki i opcjonalnie polej lukrem cytrynowym. Smacznego!
Z czym najczęściej jesz drożdżówki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.