Bez piekarnika i odwiedzenia piekarni. Ten chleb zrobisz na patelni i będzie najsmaczniejszy

Świeże pieczywo to marzenie każdego, kto kocha zjeść same dobre rzeczy o poranku. Teraz nie trzeba biec do najbliższej piekarni, by móc cieszyć się ciepłym bochenkiem chleba. Wystarczy użyć patelni i poświęcić trochę czasu. Ten chleb prawie sam się robi.

Śniadanie jest ważnym posiłkiem i dlatego powinniśmy zadbać o to, by zjeść coś najlepszego. Bez dwóch zdań najsmaczniejsze są domowe wyroby, które robimy samodzielnie. Ostatnio nauczyłam się robić chleb i nie sądziłam, że jest to takie proste.

Zobacz wideo Przepis na chrupiący domowy chleb

Do zrobienia tego chleba nie trzeba nawet używać piekarnika. Potrzebna będzie ci jednak patelnia i to na niej go zrobisz. By jego smak był jeszcze lepszy i ciekawszy, możesz wrzucić ziarna, a także suszone warzywa. Świetnie sprawdzi się słonecznik, a także suszone pomidory.

Przepis na chleb z patelni

Składniki

  • 450 g mąki pszennej typu 450,
  • opakowanie suchych drożdży,
  • 150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania

  1. Do kubka lub miseczki wlej ciepłą wodę. Dodaj do niej cukier oraz suche drożdże, dokładnie zamieszaj.
  2. Do większej miski przesiej mąkę pszenną i zrób w niej wgłębienie. Wlej powstałą mieszankę drożdżową i delikatnie zamieszaj. Odstaw całość pod przykryciem na około 25 minut.
  3. Po upływie tego czasu wlej do mąki kefir lub jogurt naturalny i dodaj sól. Całość dokładnie wyrób za pomocą dłoni. W razie gdyby ciasto za bardzo się lepiło podsyp je mąką. Po wymieszaniu ponownie odstaw je na kolejne 25 minut.
  4. Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie, kolejny raz je zagnieć. Z masy uformuj placki, które zmieszczą się na patelni.
  5. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju roślinnego. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący kładź na nim powstałe placki i przykryj je pokrywką.
  6. Chlebki podsmażaj z każdej strony przez około 15 minut. Pilnuj jednak, aby się nie przypaliły, powinny być zarumienione.
  7. Tak przygotowane placki chlebowe odstaw na bok do lekkiego przestudzenia, następnie podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.