-
Haps
-
Jak przygotować
- Bez piekarnika i odwiedzenia piekarni. Ten chleb zrobisz na patelni i będzie najsmaczniejszy
Bez piekarnika i odwiedzenia piekarni. Ten chleb zrobisz na patelni i będzie najsmaczniejszy
Świeże pieczywo to marzenie każdego, kto kocha zjeść same dobre rzeczy o poranku. Teraz nie trzeba biec do najbliższej piekarni, by móc cieszyć się ciepłym bochenkiem chleba. Wystarczy użyć patelni i poświęcić trochę czasu. Ten chleb prawie sam się robi.
Śniadanie jest ważnym posiłkiem i dlatego powinniśmy zadbać o to, by zjeść coś najlepszego. Bez dwóch zdań najsmaczniejsze są domowe wyroby, które robimy samodzielnie. Ostatnio nauczyłam się robić chleb i nie sądziłam, że jest to takie proste.
Zobacz wideo Przepis na chrupiący domowy chleb
Do zrobienia tego chleba nie trzeba nawet używać piekarnika. Potrzebna będzie ci jednak patelnia i to na niej go zrobisz. By jego smak był jeszcze lepszy i ciekawszy, możesz wrzucić ziarna, a także suszone warzywa. Świetnie sprawdzi się słonecznik, a także suszone pomidory.
Przepis na chleb z patelni
Składniki
- 450 g mąki pszennej typu 450,
- opakowanie suchych drożdży,
- 150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
- 150 ml ciepłej wody,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania
- Do kubka lub miseczki wlej ciepłą wodę. Dodaj do niej cukier oraz suche drożdże, dokładnie zamieszaj.
- Do większej miski przesiej mąkę pszenną i zrób w niej wgłębienie. Wlej powstałą mieszankę drożdżową i delikatnie zamieszaj. Odstaw całość pod przykryciem na około 25 minut.
- Po upływie tego czasu wlej do mąki kefir lub jogurt naturalny i dodaj sól. Całość dokładnie wyrób za pomocą dłoni. W razie gdyby ciasto za bardzo się lepiło podsyp je mąką. Po wymieszaniu ponownie odstaw je na kolejne 25 minut.
- Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie, kolejny raz je zagnieć. Z masy uformuj placki, które zmieszczą się na patelni.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju roślinnego. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący kładź na nim powstałe placki i przykryj je pokrywką.
- Chlebki podsmażaj z każdej strony przez około 15 minut. Pilnuj jednak, aby się nie przypaliły, powinny być zarumienione.
- Tak przygotowane placki chlebowe odstaw na bok do lekkiego przestudzenia, następnie podawaj z ulubionymi dodatkami.