-
Haps
-
Jak przygotować
- Smakują jak gołąbki, a robi się je szybciej. Już nigdy nie sięgniesz po tradycyjny przepis
Smakują jak gołąbki, a robi się je szybciej. Już nigdy nie sięgniesz po tradycyjny przepis
Gołąbki to danie, które zapisane jest głęboko w naszych sercach i głowach. Kochamy je jeść, ale niekoniecznie lubimy je przyrządzać. Ich przygotowanie jest czasochłonne i potrzebujemy naprawdę wiele energii, by wyszły smaczne. Ten przepis pokazuje, że można uzyskać ich smak inaczej i nieco szybciej.
Każdy z nas jest w jakimś stopniu fanem gołąbków. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów, zawijając je w liście kapusty, lub przyrządzając wersję bez zawijania. Ile domów tyle receptur i także farsz jest przyrządzany na różne sposoby. Jedni przygotowują go z ryżu inni z kaszy, a jeszcze inni wrzucają do niego posiekane i podsmażone grzyby. Jedno jest jednak niezmienne, niezależnie od formy ich smak naprawdę jest smaczny.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Przygotowanie gołąbków nie jest skomplikowane, lecz bardzo czasochłonne. To właśnie to może nas zniechęcić do ich zrobienia. Na szczęście poniższy przepis pokazuje, że można uzyskać ich smak znacznie szybciej. Wystarczy, że uformuje się paluszki, które później zapieka się w gorącym piekarniku.
Przepis na paluszki gołąbkowe
Składniki
- pół główki kapusty białej,
- pół kilo mięsa mielonego,
- 1,5 szklanki ryżu białego,
- 3 szklanki wody,
- jajko,
- 200 g kaszy manny,
- 100 g kaszy gryczanej,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki ketchupu,
- bułka tarta,
- olej do smażenia,
- pół łyżeczki suszonego majeranku,
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Do rondelka wlej wodę, dodaj sól i zagotuj. Do wrzątku włóż ryż i gotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu przecedź go i pozostaw do wystudzenia. To samo powtórz z kaszą gryczaną.
- Kapustę drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przenieś ją do garnka z wodą i gotuj do miękkości. Gdy stanie się odpowiednio miękka przecedź ją i również odstaw do wystudzenia.
- Do większej miski wsyp zimy ryż, kaszę gryczaną i kapustę. Dodaj kaszę mannę, mięso mielone, wbij jajko. Całość dopraw solą, pieprzem, majerankiem o obiema paprykami. Składniki wyrabiaj za pomocą dłoni do połączenia i uzyskania jednolitej masy.
- Z tak przygotowanej masy formuj paluszki o długości około 5 cm. Następnie każdy kawałek obtocz w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu smaż z każdej strony powstałe paluszki. Powinny się one lekko zarumienić.
- W międzyczasie połącz z sobą koncentrat pomidorowy i ketchup. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju.
- Na dnie naczynia układaj podsmażone paluszki. Wierzch zalej przygotowanym sosem.
- Gotowe danie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz paluszki przez następne 10 minut.