• Link został skopiowany

To już czas, by zrobić go na zimę. Biegnij na targ i kup kilogramy tych owoców

Dżemy nigdy się nie znudzą, a teraz właśnie mamy odpowiedni czas, by zrobić je z najsmaczniejszych owoców. Na rynkach i targach możemy dorwać słodkie kąski i to je włożyć do słoików. Zimą sam sobie podziękujesz, że o tej porze roku to zrobiłeś. Zapełnij więc szafki najlepszymi smakami.
Dżem truskawkowy
fot. shutterstock.com

Wiosna i lato to odpowiedni czas na to, by pomyśleć o zimowych zapasach. To właśnie teraz możemy cieszyć się najlepszymi zbiorami i najsmaczniejszymi owocami. Przyrządzenie ich  i z odpowiedniego przepisu gwarantuje smak, który będzie bardzo trudno podrobić. Osobiście co roku używam tej receptury i nigdy się na niej nie zawiodłam. Całej rodzinie podarowałam po słoiku tego dżemu i każdy z nich był wniebowzięty. 

Zobacz wideo Rogaliki z dżemem [HAPS KIDS]

Jeśli zastanawiasz się, jaki dżem jest najsmaczniejszy, to warto sięgnąć po klasyki. W moim domu od zawsze królowały dżemy truskawkowe i teraz będąc osobą dorosłą,  robię go samodzielnie dla swojej rodziny. Ten przepis nigdy nie spotkał się z krytyką i wręcz przeciwnie moi bliscy go uwielbiają. Nawet moja mama, która jest najlepsza w przetworach, powiedziała, że mój dżem jest lepszy od jej. 

Przepis na dżem z truskawek

Składniki

  • 2 kg truskawek,
  • 1 kg drobnego cukru,
  • 2 cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Truskawki dokładnie umyj w zimnej wodzie i oczyść z szypułek. Wrzuć je do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem.
  2. Następnie odstaw na około godzinę, aby owoce puściły sok. Cytrynę przemyj i wyciśnij z niej sok, następnie dodaj go do mieszanki truskawek i cukru.
  3. Dokładnie wymieszaj i postaw garnek na ogniu. Całość gotuj tak długo, aż dżem zgęstnieje.
  4. Dżem jest gotowy, gdy z wierzchu zniknie cała piana. Proces gotowania będzie trwać około 1,5 do 2 godzin. Pamiętaj, aby co jakiś czas go mieszać.
  5. Do wyparzonych i suchych słoików wlej gorący dżem i dokładnie zakręć. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do wystudzenia. Po tym czasie pozostaw dżem w suchym i chłodnym miejscu.
Więcej o: