Dżemy nigdy się nie znudzą, a teraz właśnie mamy odpowiedni czas, by zrobić je z najsmaczniejszych owoców. Na rynkach i targach możemy dorwać słodkie kąski i to je włożyć do słoików. Zimą sam sobie podziękujesz, że o tej porze roku to zrobiłeś. Zapełnij więc szafki najlepszymi smakami.
fot. shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Wiosna i lato to odpowiedni czas na to, by pomyśleć o zimowych zapasach. To właśnie teraz możemy cieszyć się najlepszymi zbiorami i najsmaczniejszymi owocami. Przyrządzenie ich i z odpowiedniego przepisu gwarantuje smak, który będzie bardzo trudno podrobić. Osobiście co roku używam tej receptury i nigdy się na niej nie zawiodłam. Całej rodzinie podarowałam po słoiku tego dżemu i każdy z nich był wniebowzięty.
REKLAMA
Zobacz wideo Rogaliki z dżemem [HAPS KIDS]
Jeśli zastanawiasz się, jaki dżem jest najsmaczniejszy, to warto sięgnąć po klasyki. W moim domu od zawsze królowały dżemy truskawkowe i teraz będąc osobą dorosłą, robię go samodzielnie dla swojej rodziny. Ten przepis nigdy nie spotkał się z krytyką i wręcz przeciwnie moi bliscy go uwielbiają. Nawet moja mama, która jest najlepsza w przetworach, powiedziała, że mój dżem jest lepszy od jej.
Przepis na dżem z truskawek
Składniki
2 kg truskawek,
1 kg drobnego cukru,
2 cytryny.
Sposób przygotowania
Truskawki dokładnie umyj w zimnej wodzie i oczyść z szypułek. Wrzuć je do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem.
Następnie odstaw na około godzinę, aby owoce puściły sok. Cytrynę przemyj i wyciśnij z niej sok, następnie dodaj go do mieszanki truskawek i cukru.
Dokładnie wymieszaj i postaw garnek na ogniu. Całość gotuj tak długo, aż dżem zgęstnieje.
Dżem jest gotowy, gdy z wierzchu zniknie cała piana. Proces gotowania będzie trwać około 1,5 do 2 godzin. Pamiętaj, aby co jakiś czas go mieszać.
Do wyparzonych i suchych słoików wlej gorący dżem i dokładnie zakręć. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do wystudzenia. Po tym czasie pozostaw dżem w suchym i chłodnym miejscu.