Upał, skwar i gorąco niemiłosiernie. Kiedy nastają takie dni, raczej nie mamy ochoty na grochówki lub gęste flaczki. Chłodnik z botwinki lub buraków jest pyszny, ale mamy coś lepszego. Ten szybki chłodnik smakuje jak na wakacjach w hiszpańskich kurortach, a przepis jest banalny.
JaniceDiaz /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Chłodnik po hiszpańsku to kwintesencja wakacyjnych smaków w jednym talerzu. Nie chce ci się gotować w upał i dogrzewać się przy kuchence? Proszę - ten przepis na obiad uratuje cię z opresji i przy okazji sprawi, że swoim bliskim i sobie zaserwujesz przepyszną potrawę. Chłodnik hiszpański, czyli gazpacho to bomba smaków i aromatów, a to wszystko z bardzo łatwego przepisu. Nie możesz nie spróbować.
REKLAMA
Zobacz wideo
Szybki chłodnik. Smakuje jak na wakacjach w Hiszpanii
Składniki:
ok. 1 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów,
2 ząbki czosnku,
połowa czerwonej papryki,
3-4 małe ogórki gruntowe,
kawałek papryczki chili (opcjonalnie),
dwie bułki (samo wnętrze, bez skórki),
sól, pieprz, oliwa, ocet winny, sok z cytryny lub limonki.
ser feta do podania.
Chłodnik hiszpański - sposób wykonania:
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Następnie pokrój je w kostkę i przełóż do naczynia lub garnka.
Ogórki obierz i pokrój. Dodaj do pomidorów. Paprykę także pokrój a czosnek przeciśnij przez praskę.
Do warzyw dodaj bułkę (najlepiej sprawdzi się czerstwa), dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj 4 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny oraz 1-2 łyżki octu.
Całość zmiksuj blenderem ręcznym i odłóż na pół godziny do lodówki, by zupa się schłodziła.
Przed podaniem udekoruj danie pokruszoną fetą, kawałkami pomidorów i opcjonalnie listkami mięty.
Nie czekaj, tylko rób ten chłodnik. Ta szybka zupa nie tylko nasyci bez uczucia ciężkości, lecz także sprawi, że twoje kubki smakowe oszaleją. Ten chłodnik możesz podawać także z grzankami - najlepiej ziołowymi. Tego smaku nie da się zapomnieć.