Tak cienkie i delikatne, że trudno uwierzyć. Lepszych naleśników na pewno nigdy nie zjesz

Naleśniki przyrządza się szybko i sprawnie, więc są idealnym śniadaniem lub kolacją. Jednak ich przygotowanie wymaga odpowiedniej techniki. Jeśli chcesz zrobić najsmaczniejsze i najbardziej delikatne placki skorzystaj z tego przepisu. Mało kto uważa, że są one niesmaczne.

Może się wydawać, że naleśniki są bardzo proste w wykonaniu i nie trzeba do nich odpowiedniej techniki, bo nic to kompletnie nie zmieni. Okazuje się jednak, że aby uzyskać cienkie i smaczne placki warto nieco zagłębić się w ich sposób przygotowania. Dla niektórych najsmaczniejsze naleśniki to te francuskie, ponieważ są cieniutkie i aksamitne. Dziś chcemy pokazać na nie przepis, a jeden składnik sprawia, że naprawdę zyskują na smaku.

Zobacz wideo Na TikToku jej śpiewem zachwycają się setki tysięcy. U nas razem z mamą upiekła genialne oponki

Naleśniki francuskie charakteryzują się swoją lekkością, delikatnością i smakiem. Dzięki mieszance składników są one naprawdę smaczne i wyróżniają się na tle innych, bardzo podobnych przepisów. By dodać im smaku, dodaje się do ciasta śmietankę kremówkę. Oprócz tego dobrze jest wlać do ciasta wodę gazowaną, dzięki czemu będzie ono pulchniejsze. 

Przepis na naleśniki francuskie

Składniki

  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 30 g masła,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Masło przenieś do niewielkiego rondelka i rozpuść je na średnim ogniu. Gdy się rozpuści odstaw je na bok do przestudzenia.
  2. Do większej miski wlej mleko i wodę, wbij także jajka. Składniki wymieszaj z sobą za pomocą trzepaczki.
  3. Do mieszanki wsypuj przesianą przez sitko mąkę. Rób to jednak partiami, cały czas mieszając. Aby ułatwić sobie tą czynność, możesz użyć miksera.
  4. Do gładkiej i jednolitej masy wlewaj stopniowo śmietankę kremówkę, cały czas mieszaj. Na koniec wlej roztopione, ale nie gorące masło. Wymieszaj składniki do połączenia.
  5. Tak przygotowane ciasto smaż na rozgrzanej patelni. Placki powinny podpiec się z dwóch stron na rumiany kolor. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.
Jesteś za cienkimi naleśnikami, czy bardziej puszystymi?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.