Jeśli zastanawiasz się, co możesz zrobić na obiad, to już możesz przestać to robić. Znalazłam sposób na posiłek, który jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do tego nie trzeba wydawać na niego majątku. Głównym składnikiem jest filet z kurczaka, a także świeży por. Takie połączenie może nie być dla ciebie znane, ale uwierz mi, że nie ma nic smaczniejszego.
Zobacz wideo Butter chicken - klasyk kuchni indyjskiej [PRZEPIS]
Pewnie zastanawiasz się, co w tym przepisie robi por. Jest on głównym składnikiem sosu, którym polewa się soczystego i wysmażonego kurczaka. Sos jest tak delikatny, że idealnie komponuje się z kruchością mięsa. Jednak od razu chcę zaznaczyć, że jego delikatność nie sprawia, że zarazem nie ma charakterystycznych posmaków. Dzięki odpowiednim przyprawą nadasz mu charakteru, a wszystko to podane z ulubionymi dodatkami tworzy pożywny posiłek.
Przepis na kurczaka w sosie porowym
Składniki
- pół kilo fileta z kurczaka,
- 2 duże pory,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- pół szklanki mleka,
- łyżka masła,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku lub płatków chili,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka curry,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek i pokrój na mniejsze kawałki.
- Do miseczki wsyp sól, pieprz, obie papryki i przyprawę curry. Wlej również 2 łyżki oleju i zamieszaj. Powstałą mieszanką polej kawałki mięsa i dokładnie wymieszaj.
- Patelnie ustaw na średnim ogniu. Następnie ułóż na niej przygotowanego kurczaka i obsmaż z każdej strony. Gdy się podsmaży, przenieś do go miseczki.
- Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła. Pory przemyj i drobno posiekaj, przełóż je na gorący tłuszcz. Podsmaż całość przez około 3-4 minuty.
- Śmietanę przenieś do miski i wlej do niej mleko. Dopraw produkty solą, pieprzem i kurkumą. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Gotowego kurczaka umieść na patelni z porem, całość polej przygotowanym sosem.
- Składniki przemieszaj i duś pod przykryciem przez kilka minut. Sos powinien zgęstnieć, a produkty powinny być gorące.
- Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami. Posyp je również płatkami chili.