Robię go zawsze, gdy nie mam pomysłu na obiad. To danie jest na każdą kieszeń

Czasem mamy ochotę na proste dania, które nie kosztują za dużo. Główkujemy się wtedy i zastanawiamy, co takiego możemy przyrządzić, ale nie zawsze dobre pomysły wpadają nam do głowy. Na pomoc przychodzi poniższy przepis, który jest bardzo prosty i zapewniam, że ci się spodoba. Znajdziesz w nim wszystko to co najlepsze.

Jeśli zastanawiasz się, co możesz zrobić na obiad, to już możesz przestać to robić. Znalazłam sposób na posiłek, który jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do tego nie trzeba wydawać na niego majątku. Głównym składnikiem jest filet z kurczaka, a także świeży por. Takie połączenie może nie być dla ciebie znane, ale uwierz mi, że nie ma nic smaczniejszego.

Zobacz wideo Butter chicken - klasyk kuchni indyjskiej [PRZEPIS]

Pewnie zastanawiasz się, co w tym przepisie robi por. Jest on głównym składnikiem sosu, którym polewa się soczystego i wysmażonego kurczaka. Sos jest tak delikatny, że idealnie komponuje się z kruchością mięsa. Jednak od razu chcę zaznaczyć, że jego delikatność nie sprawia, że zarazem nie ma charakterystycznych posmaków. Dzięki odpowiednim przyprawą nadasz mu charakteru, a wszystko to podane z ulubionymi dodatkami tworzy pożywny posiłek. 

Przepis na kurczaka w sosie porowym

Składniki

  • pół kilo fileta z kurczaka,
  • 2 duże pory,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku lub płatków chili,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka curry,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i chrząstek i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Do miseczki wsyp sól, pieprz, obie papryki i przyprawę curry. Wlej również 2 łyżki oleju i zamieszaj. Powstałą mieszanką polej kawałki mięsa i dokładnie wymieszaj.
  3. Patelnie ustaw na średnim ogniu. Następnie ułóż na niej przygotowanego kurczaka i obsmaż z każdej strony. Gdy się podsmaży, przenieś do go miseczki.
  4. Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła. Pory przemyj i drobno posiekaj, przełóż je na gorący tłuszcz. Podsmaż całość przez około 3-4 minuty.
  5. Śmietanę przenieś do miski i wlej do niej mleko. Dopraw produkty solą, pieprzem i kurkumą. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  6. Gotowego kurczaka umieść na patelni z porem, całość polej przygotowanym sosem.
  7. Składniki przemieszaj i duś pod przykryciem przez kilka minut. Sos powinien zgęstnieć, a produkty powinny być gorące.
  8. Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami. Posyp je również płatkami chili.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.