Ziemniaki to jeden z najbardziej uniwersalnych składników w kuchni. Nie każdy jednak wie, że na rynku dostępne są rodzaje, które znajdą idealne zastosowanie w konkretnym daniu. Jaka jest najsmaczniejsza odmiana ziemniaka?
5
Fot. Archiwum prywatne
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli myślisz, że ziemniak to tylko ziemniak, mocno się mylisz. Skrobiowy, woskowy, puszysty, wilgotny, suchy, kremowy, mączysty - te wszystkie określenia są powszechnie używane do opisania miąższu ziemniaka. Istnieją dziesiątki, jeśli nie setki ich odmian. Różnią się konsystencją i zachowują się inaczej po ugotowaniu. Według Centrum Doradztwa Rolniczego, w Krajowym Rejestrze w Polsce na liście znajduje się 97 odmian ziemniaka, w tym 60 odmian krajowych i 37 zagranicznych.
REKLAMA
Zobacz wideo Na TikToku jej śpiewem zachwycają się setki tysięcy. U nas razem z mamą upiekła genialne oponki
Jakie są odmiany ziemniaków? Nazwy może już obiły ci się o uszy
Polskie ziemniaki sprzedawane są w trzech kategoriach - typu A, B i C. Podczas zakupów w sklepie warto zwrócić uwagę na informacje zamieszczone na etykiecie. Producenci często oprócz odmiany ziemniaka informują, jakie będzie dla nich najlepsze zastosowanie.
Typ A najlepiej nadaje się do sałatek oraz zup. Ma niewielką zawartość skrobi. Z kolei miąższ jest twardy, zwięzły, wilgotny. Ziemniaki świetnie się kroją. Do najpopularniejszych odmian typu A należą Agata, Annabelle, Cecile, Impala, Lord, Riviera, Vivaldi, Ditta, Denar, Vineta.
Typ B to uniwersalne ziemniaki średniomielone, dobre do smażenia, pieczenia i nie tylko. Ich miąższ się nie rozpada. Z łatwością jednak da się je rozgnieść. Do najpopularniejszych odmian typu B zalicza się: Asterixa, Belmondę, Cypriana, Galę, Irgę, Irysa, Ramosa, Victorię i Zagłobę, Flaminga czy Orlika.
Typ C jest idealny do purée ziemniaczanego i potraw na bazie gotowanej masy ziemniaczanej, np. placków ziemniaczanych. Idealnie nadaje się również do domowych frytek. Charakteryzuje się największą zawartością skrobi. Po ugotowaniu miąższ jest dość suchy i z łatwością się rozsypuje. Najbardziej znane odmiany to Agnes, Bryza, Ibis, Etiuda, Ewelina, Finezja, Gustaw, Jutrzenka, Mazur, Tajfun oraz VR 808.
Jak rozpoznać dobre ziemniaki? Przeprowadź szybki test na kartoflu
Podczas zakupów warto uważnie przyjrzeć się bulwom, zanim wylądują w naszym koszyku. Zwróć uwagę na skórkę ziemniaków. Powinna być gładka i jasna. Ciemne zabarwienie może świadczyć o intensywnym nawożeniu i dużej zawartości azotanów. Spójrz na tzw. oczka. Lepiej, aby były płytkie, gdyż podczas obierania stracimy mniej witamin i składników mineralnych. Unikaj kupowania zazielenionych bulw. Ich kolor może świadczyć o podwyższonej zawartości solaniny. Nie kupuj również ziemniaków kiełkujących, w których mogą kumulować się toksyczne związki.
W przypadku wątpliwości co do oferowanych nam bulw możemy przeprowadzić krótki test.
Przekrój kartofel w poprzek na pół lub, jeśli jesteś w sklepie, poproś o to sprzedawcę.
Kilka sekund pocieraj o siebie połówki.
Wynik testu pokaże, do czego najlepiej się nadają. Ziemniak, który wypuścił wodę, nada się do sałatki, zapiekanki oraz do smażenia (odmiana twarda). Jeśli jedna i druga połówka będzie się do siebie kleić, użyj tych ziemniaków do zrobienia klusek, pyz lub purée (odmiana miękka).
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.