Proste desery z reguły smakują nam najbardziej. A czy jest coś prostszego niż słodki przysmak z mąki, cukru, mleka, masła i jajek? Ciasto mleczne z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom domowych wypieków, ale i osobom, które, choć nie mają w ciągu dnia czasu na pichcenie, to skusiłyby się na coś smacznego do popołudniowej kawy.
Ciasto mleczne zachwyca swoją puszystą i miękką konsystencją. Deser jest tak delikatny, że dosłownie rozpływa się w ustach, a przygotowanie go jest banalnie proste - wystarczy połączyć wszystkie składniki, a gotową masę przelać do formy i umieścić w piekarniku. To prosta i szybka propozycja poczęstunku dla gości lub popołudniowej przekąski dla domowników.
Składniki:
Do garnka wlej mleko i dodaj pokrojone w kostkę masło. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż masło całkowicie się rozpuści. Zdejmij rondel z palnika i odstaw jego zawartość do lekkiego przestudzenia. W kolejnym kroku wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym odsyp połowę.
Wbij jajka do miski. Wsyp cukier zwykły i waniliowy oraz odrobinę soli, a następnie ubij składniki na puszystą pianę. W dalszej kolejności wlej połowę mleka z masłem. Powoli dosyp również pierwszą część mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj, a potem dodaj resztę mleka oraz pozostałą część suchych składników.
Dokładnie połącz wszystko w jednolitą masę bez grudek. Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Po ok. 40 minutach pieczenia wystaw deser do ostygnięcia. W ostatnim etapie możesz dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem, polać lukrem lub ozdobić bitą śmietaną i owocami. Smacznego!