Nie ma na świecie osoby, której nie zasmakowałoby to ciasto. Jest miękkie, puszyste i banalnie proste

Przepis na ciasto mleczne jest bajecznie prosty. Korzystam z niego zawsze, gdy nie mam pomysłu na deser do kawy. Przygotowuje się je z kilku podstawowych produktów, które zawsze są pod ręką, dlatego nie trzeba martwić się o dodatkowe zakupy. Ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste, miękkie i słodkie.

Proste desery z reguły smakują nam najbardziej. A czy jest coś prostszego niż słodki przysmak z mąki, cukru, mleka, masła i jajek? Ciasto mleczne z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom domowych wypieków, ale i osobom, które, choć nie mają w ciągu dnia czasu na pichcenie, to skusiłyby się na coś smacznego do popołudniowej kawy.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto lekkie jak chmurka i przepyszne. Przepis na ten deser nigdy mi się nie znudzi

Ciasto mleczne zachwyca swoją puszystą i miękką konsystencją. Deser jest tak delikatny, że dosłownie rozpływa się w ustach, a przygotowanie go jest banalnie proste - wystarczy połączyć wszystkie składniki, a gotową masę przelać do formy i umieścić w piekarniku. To prosta i szybka propozycja poczęstunku dla gości lub popołudniowej przekąski dla domowników.

Składniki:

  • 360 g mąki pszennej,
  • 260 g cukru,
  • 80 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • 4 duże jajka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Wyjątkowo puszyste ciasto mleczne. Sposób przygotowania

Do garnka wlej mleko i dodaj pokrojone w kostkę masło. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż masło całkowicie się rozpuści. Zdejmij rondel z palnika i odstaw jego zawartość do lekkiego przestudzenia. W kolejnym kroku wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym odsyp połowę.

Wbij jajka do miski. Wsyp cukier zwykły i waniliowy oraz odrobinę soli, a następnie ubij składniki na puszystą pianę. W dalszej kolejności wlej połowę mleka z masłem. Powoli dosyp również pierwszą część mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj, a potem dodaj resztę mleka oraz pozostałą część suchych składników.

Dokładnie połącz wszystko w jednolitą masę bez grudek. Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Po ok. 40 minutach pieczenia wystaw deser do ostygnięcia. W ostatnim etapie możesz dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem, polać lukrem lub ozdobić bitą śmietaną i owocami. Smacznego!

Więcej o: