Układam krakersy i zalewam je masą. W taki sposób tworzę najprostsze ciasto bez pieczenia

Nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu, by przygotować skomplikowane ciasto. Wtedy na pomoc przychodzą przepisy na desery bez pieczenia, które robi się w mgnieniu oka. Jeśli lubisz smak kokosa i jesteś fanem krakersów, to poniższa receptura skradnie twoje serce.

Ciasta bez pieczenia stają się coraz popularniejszymi formami deserów. Szczególną uwagę zdobywają w okresie letnim kiedy to nie mamy ochoty włączać piekarnika i grzać kuchni, by zjeść coś słodkiego. Ciasta bez pieczenia są również świetną alternatywą dla tych, którzy chcą podać w jak najkrótszym czasie swój deser. Jeśli tak jak ja lubisz smak kokosa, to ten dzisiejszy przepis jest strzałem w dziesiątkę.

Zobacz wideo Tomek "Tomash" Gregorczyk wraz z mamą Monią robią sernik z malinami

Jakiś czas temu poznałam recepturę na ciasto kokosowe bez pieczenia i od razu mnie zauroczyła. Największym plusem jest szybki czas przygotowywania, a także prostota przepisu. Słodka masa urzeknie każdego, a krakersy dodają chrupkości i przełamują smaki. Takie ciasto wystarczy jedynie schłodzić i jest gotowe do serwowania. Jeśli nie przepadasz za krakersami, możesz je zamienić na herbatniki, one również świetnie sprawdzą się w roli bazy. 

Przepis na kokosowe ciasto bez pieczenia

Składniki

  • 400 g wiórków kokosowych, 
  • 3 paczki krakersów,
  • 1 l mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 200 g margaryny,
  • 150 g drobnego cukru.

Sposób przygotowania

  1. Oba budynie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gotowania stopniowo wsyp do nich cukier, cały czas mieszając. Po przygotowaniu odstaw go na bok do całkowitego przestudzenia.
  2. Gdy budyń stanie się już zimny do dużej miski wrzuć pokrojoną kostkę masła. Następnie stopniowo dodawaj masę budyniową, cały czas miksując na wysokich obrotach.
  3. Kiedy dodasz cały budyń do gotowej mieszanki wsyp większą część wiórków kokosowych. Ponownie zmiksuj do połączenia. Jeśli masa okażę się za mało słodka, dodaj cukier.
  4. Teraz czas na złożenie składników w całość. Na średniej blaszce ułóż pierwszą warstwę krakersów. Następnie wysmaruj ją częścią masy budyniowej. Powtarzaj czynność do wyczerpania składników, jednak pamiętaj, by ostatnia warstwa była masą.
  5. Wierzch tak przygotowanego ciasta posyp obfitą ilością wiórków kokosowych. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu smaki się przegryzą, a masa stężeje.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.