-
Haps
-
Jak przygotować
- Układam krakersy i zalewam je masą. W taki sposób tworzę najprostsze ciasto bez pieczenia
Układam krakersy i zalewam je masą. W taki sposób tworzę najprostsze ciasto bez pieczenia
Nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu, by przygotować skomplikowane ciasto. Wtedy na pomoc przychodzą przepisy na desery bez pieczenia, które robi się w mgnieniu oka. Jeśli lubisz smak kokosa i jesteś fanem krakersów, to poniższa receptura skradnie twoje serce.
Ciasta bez pieczenia stają się coraz popularniejszymi formami deserów. Szczególną uwagę zdobywają w okresie letnim kiedy to nie mamy ochoty włączać piekarnika i grzać kuchni, by zjeść coś słodkiego. Ciasta bez pieczenia są również świetną alternatywą dla tych, którzy chcą podać w jak najkrótszym czasie swój deser. Jeśli tak jak ja lubisz smak kokosa, to ten dzisiejszy przepis jest strzałem w dziesiątkę.
Zobacz wideo Tomek "Tomash" Gregorczyk wraz z mamą Monią robią sernik z malinami
Jakiś czas temu poznałam recepturę na ciasto kokosowe bez pieczenia i od razu mnie zauroczyła. Największym plusem jest szybki czas przygotowywania, a także prostota przepisu. Słodka masa urzeknie każdego, a krakersy dodają chrupkości i przełamują smaki. Takie ciasto wystarczy jedynie schłodzić i jest gotowe do serwowania. Jeśli nie przepadasz za krakersami, możesz je zamienić na herbatniki, one również świetnie sprawdzą się w roli bazy.
Przepis na kokosowe ciasto bez pieczenia
Składniki
- 400 g wiórków kokosowych,
- 3 paczki krakersów,
- 1 l mleka,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 200 g margaryny,
- 150 g drobnego cukru.
Sposób przygotowania
- Oba budynie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gotowania stopniowo wsyp do nich cukier, cały czas mieszając. Po przygotowaniu odstaw go na bok do całkowitego przestudzenia.
- Gdy budyń stanie się już zimny do dużej miski wrzuć pokrojoną kostkę masła. Następnie stopniowo dodawaj masę budyniową, cały czas miksując na wysokich obrotach.
- Kiedy dodasz cały budyń do gotowej mieszanki wsyp większą część wiórków kokosowych. Ponownie zmiksuj do połączenia. Jeśli masa okażę się za mało słodka, dodaj cukier.
- Teraz czas na złożenie składników w całość. Na średniej blaszce ułóż pierwszą warstwę krakersów. Następnie wysmaruj ją częścią masy budyniowej. Powtarzaj czynność do wyczerpania składników, jednak pamiętaj, by ostatnia warstwa była masą.
- Wierzch tak przygotowanego ciasta posyp obfitą ilością wiórków kokosowych. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu smaki się przegryzą, a masa stężeje.