Przestań zajadać się ziemniakami na ciepło. Ekspertka zdradza, w czym tkwi tajemnica zdrowia

Warto zacząć rozglądać się po straganach w poszukiwaniu polskich młodych ziemniaków. W mundurkach lub bez kochamy je wykorzystywać do przygotowania wielu potraw. Jadamy je najczęściej na ciepło, ale czy wiedzieliście, że na zimno mogą być kluczem dla zdrowia jelit?

Ziemniaki na zimno rzadko znajdują się w codziennej diecie, częściej przyrządzamy je na ciepło. Dietetycy jednak wskazują, że to jedne z najlepszych produktów, które pozytywnie wpływają na zdrowie jelit. Warzywa te są bardzo korzystne dla utrzymania zdrowego środowiska jelitowego, a to zależy od rodzaju zawartej w nich skrobi.

Zobacz wideo Ziemniaki nie tuczą! Wręcz pomagają w przemianie materii

Tajemnica zdrowia tkwi w skrobi

Zdaniem dietetyczki i założycielki Nourishful Nutrition, Maz Packham, "skrobia oporna jest ważna dla wspierania wielu aspektów naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Od funkcji jelit i trawienia po wchłanianie składników odżywczych dla skutecznego funkcjonowania układu odpornościowego". Tego rodzaju skrobia występuje w ziemniakach surowych lub wystudzonych.

Spożywanie ich w takiej formie pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi oraz działa zbawiennie w profilaktyce raka jelita grubego. Dodatkowo powstająca podczas schłodzenia ziemniaków skrobia oporna to naturalny prebiotyk. Natomiast po ugotowaniu staje się aktywna i ma dość wysoki indeks glikemiczny - między 85–95 IG.

Jeśli ziemniaki zjemy na drugi dzień, kiedy będą zimne, ładunek glikemiczny będzie zdecydowanie niższy. W związku z tym szczególnie osoby cierpiące na cukrzycę lub insulinooporność powinny włączyć je do codziennej diety. Skrobia oporna zmniejsza zapotrzebowanie organizmu na insulinę oraz obniża poziom glukozy we krwi. Ich spożycie zmniejsza wyrzut insuliny, a co za tym idzie, uwrażliwia komórki organizmu na insulinę.

Korzyści ze spożywania skrobi opornej

Warto pamiętać, że skrobia surowa zawarta w takich produktach jak ryż, makaron czy ziemniaki jest niestrawna dla ludzkiego organizmu. Wymaga ona obróbki cieplnej, która zamieni ją w formę przyswajalną dla człowieka. Zagotowana, a później ostudzona stanowi przede wszystkim pożywkę do rozwoju pożytecznej mikroflory jelitowej. W momencie, w którym dociera do jelita grubego, poddawana jest przez organizm procesowi fermentacji, a to pomaga w mnożeniu dobrych bakterii w jelitach.

Jak podkreśla ekspertka, Maz Packham, pokarmy prebiotyczne odgrywają niezwykle ważną rolę w odżywianiu i wspieraniu wzrostu dobrych bakterii jelitowych (jak lactobacillus i bifidobacteria).

Wspomagając kolonizację jelita przez korzystnie działające bakterie, możemy pomagać w ograniczaniu takich symptomów dolegliwości brzusznych jak wzdęcia, zaparcia czy objawy przypominające te występujące w zespole jelita drażliwego

- dodaje.

Pomysły na dania z ziemnymi ziemniakami

Warto zatem dodać ziemniaki do codziennej diety i łączyć z innymi składnikami wspierającymi zdrowie jelit. Pozytywnie na ich stan wpływa między innymi chude mięso, takie jak kurczak czy indyk oraz polędwica wieprzowa, czy wołowa.

Polecane jest łączenie ze sobą świeżych warzyw, olei roślinnych oraz przypraw ziołowych. Zgodnie z radą dietetyczki "połączenie zimnych ziemniaków z kimchi to przyjazna dla jelit opcja lunchu, ponieważ prebiotyk zawarty w ziemniakach może działać jako pożywienie dla bakterii probiotycznych znajdujących się w kimchi".

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.