Z rzadkiej papki w gęsty dżem? Żaden cukier żelujący ani żelatyna. Naturalny trik na idealne przetwory

Co się dodaje do dżemu, aby był odpowiednio gęsty? By owocowe przetwory zachwycały nie tylko smakiem, lecz także konsystencją, zwróć uwagę na jeden szczegół. Dzięki temu dżem wyjdzie idealny bez żadnych dodatków żelujących.

Podczas okresu obfitego w wiele sezonowych owoców, warto przygotować domowe przetwory. Dzięki nim będziemy cieszyć się letnim smakiem nawet podczas zimowych dni. Jednym z ulubionych sposobów na zatrzymanie świeżego aromatu owoców w słoiku jest zrobienie dżemu.

Zobacz wideo Tomek "Tomash" Gregorczyk wraz z mamą Monią robią sernik z malinami

Jak zrobić dżem z owoców? Oto jak zrobić przetwory w 5 prostych krokach

Do przygotowania 5 (280 ml) słoików dżemu potrzebujesz ok. 2 kg owoców, 500 g cukru oraz sok z dwóch cytryn.

  1. Pokrój owoce na równe kawałki w zależności od ich wielkości. Użyj tłuczka do ziemniaków, aby wymieszać je z cukrem, dzięki temu szybciej się ugotują.
  2. Następnie dodaj sok z cytryny.
  3. Zagotuj owoce na średnim ogniu przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Na mieszance zaczną pojawiać się duże bąbelki i powoli przekształcą się w małe, gęstsze, w miarę jak dżem będzie gotowy.
  4. Aby sprawdzić, czy dżem jest gotowy, na zimny talerz nałóż jego niewielką ilość. Pozwól mu ostygnąć przez chwilę, a następnie przesuń łyżką lub palcem pośrodku. Jeśli widzisz prostą drogę z czystymi krawędziami, które się nie domykają, oznacza to, że jest gotowy. Jeśli się połączy, gotuj jeszcze kilka minut i spróbuj ponownie.
  5. Na koniec wyłącz ogień i przelej do czystych słoików. Ochłodź mieszaninę, a następnie przechowuj ją w lodówce.

Co zrobić, aby dżem był gęsty? Zrobisz to bez specjalnych dodatków żelujących

Konsystencja dżemów zależy od kilku czynników. Jednym z nich jest zawartość pektyn w owocach. Najwięcej mają ich lekko niedojrzałe, z kolei najmniej przejrzałe. Śliwki, wiśnie, gruszki oraz maliny mają ich niską zawartość, przez co nasze przetwory mogą tak łatwo nie gęstnieć.

Dżem z winogron
Dżem z winogron Fot. Getty Images, memoriesareceptured

Warto więc podczas selekcji owoców, z których mamy zamiar zrobić przetwory wybrać te z dużą ilością pektyn. Najwięcej mają: jabłka, agrest, pigwy, porzeczki, brzoskwinie, owoce cytrusowe, banany i jeżyny. Możesz także łączyć owoce z różną zawartością pektyn, w ten sposób łatwo uzyskasz upragniony smak dżemu z gęstą konsystencją. Wystarczy już 20 dag na kilogram dżemu, by uzyskać pożądany rezultat i zagęścić wodnisty słoiczek. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: