Podczas okresu obfitego w wiele sezonowych owoców, warto przygotować domowe przetwory. Dzięki nim będziemy cieszyć się letnim smakiem nawet podczas zimowych dni. Jednym z ulubionych sposobów na zatrzymanie świeżego aromatu owoców w słoiku jest zrobienie dżemu.
Do przygotowania 5 (280 ml) słoików dżemu potrzebujesz ok. 2 kg owoców, 500 g cukru oraz sok z dwóch cytryn.
Konsystencja dżemów zależy od kilku czynników. Jednym z nich jest zawartość pektyn w owocach. Najwięcej mają ich lekko niedojrzałe, z kolei najmniej przejrzałe. Śliwki, wiśnie, gruszki oraz maliny mają ich niską zawartość, przez co nasze przetwory mogą tak łatwo nie gęstnieć.
Warto więc podczas selekcji owoców, z których mamy zamiar zrobić przetwory wybrać te z dużą ilością pektyn. Najwięcej mają: jabłka, agrest, pigwy, porzeczki, brzoskwinie, owoce cytrusowe, banany i jeżyny. Możesz także łączyć owoce z różną zawartością pektyn, w ten sposób łatwo uzyskasz upragniony smak dżemu z gęstą konsystencją. Wystarczy już 20 dag na kilogram dżemu, by uzyskać pożądany rezultat i zagęścić wodnisty słoiczek. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.