Zapytaj babcię, czy się tym zajadała. Kotlet lepszy niż schabowy. W PRL-u to był luksus

Starsi pamiętają i na pewno lubią, młodsi mogą nie znać, ale bryzol to jedna z najlepszych opcji obiadowych. Ten kotlet z siekanego lub tłuczonego mięsa, koniecznie z cebulką i pieczarkami. Nie ma lepszego kotleta - schabowy się chowa i to w bardzo ciemne miejsce.

Bryzol to potrawa, którą można przygotować na kilka sposobów. Oryginalny przepis zakłada użycie mięsa wołowego, jednak wieprzowina także się sprawdzi. Pyszne kotlety z PRL-u, czyli bryzole można podawać jako całe płaty mięsa obtoczone w mące i usmażone na tłuszczu, lub drobno posiekane (ale nie mielone) w formie owalnych, spłaszczonych kotletów. Do tego obowiązkowo była cebula uduszona na tej samej patelni, bo mięso oraz pieczarki - również smażone, a nie duszone. Musiały być rumiane, dlatego zarówno bryzol, jak i pieczarki należało solić tuż po obróbce. To danie zdecydowanie powinno powrócić na nasze stoły.

Zobacz wideo

Komuna nie była taka zła, ale tylko przez bryzole. Przepis na najlepsze kotlety

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego, najlepiej delikatnie przerośniętego tłuszczem (opcjonalnie może być także wieprzowina). Jeśli chodzi o wołowinę polecam udziec - jest kruchy i szybko przyjmuje temperaturę,
  • 500-700 g małych pieczarek,
  • 2 małe jajka, 
  • 3 cebule, możesz użyć szalotki, 
  • mąka pszenna,
  • masło i olej do smażenia,
  • sól, pieprz, opcjonalnie szczypta majeranku.

Kultowy przysmak z czasów "komuny". Jak zrobić bryzol?

  1. Mięso posiekaj ostrym nożem i włóż do miski. Dodaj jajko, sól i opcjonalnie trochę pieprzu. Następnie wyrób masę tak jak na kotlety mielone. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki na ćwiartki. Jeśli jednak nie używasz mięsa mielonego, oczyść je i lekko ubij pięścią. Nie musisz używać młotka - nie są to kotlety schabowe..
  2. Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i spłaszcz je. Następnie obtocz w mące z obu stron.
  3. Na patelni rozgrzej olej i na dość mocnym ogniu smaż bryzole z obu stron, by lekko się zbrązowiły. Następnie zdejmij je z ognia i na tej samej patelni podsmaż cebulę do zezłocenia.
  4. Kiedy cebula się zezłoci, dołóż łyżkę masła i podsmaż pieczarki. Nie sól ich i nie mieszaj zbyt często, by nie puściły soku. Kiedy się podsmażą, połóż je na bryzole razem z cebulką.
  5. Tak przygotowane bryzole podawaj z ulubionymi dodatkami - ziemniakami lub kaszą i kiszonym ogórkiem.
Więcej o: