Najpyszniejsza ryba z grilla, piekarnika i patelni. Prawie nie ma ości, ale i tak kupujemy ją rzadko

Ta ryba bije na głowę dorsza, łososia i inne popularne ryby. Króluje w tawernach, restauracjach na Bałkanach, a Grecy jedzą ją prawie codziennie. Ma mało ości i jędrne, delikatne mięso. Zanim znów kupisz kurczaka, zastanów się, czy nie lepiej postawić na pyszną rybę.

Dorada to ryba morska, która poławiana jest najczęściej u wybrzeży Grecji, Włoch, Hiszpanii i Turcji, a także Chorwacji. Dorady osiągają długość do 70 cm, mają spłaszczone ciało i charakterystyczną żółtą pręgę między oczami. Ich mięso jest zwarte, lecz delikatne. W smaku dorady są podobne do dorsza, jednak ich mięso jest nieco słodsze. Doradę uważa się za ulubioną rybę starożytnych Rzymian i do dziś chętnie serwuje się dania z dorady w restauracjach we Włoszech, chociaż z najlepszych dań z dorady słynie Grecja. Nie ma żadnego problemu w kupieniu dorady w Polsce  - w każdym większym markecie bez problemu ją znajdziecie.  

Zobacz wideo

Ryba na obiad. Wybierz doradę i sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Dorada to ryba wyjątkowo zdrowa, ponieważ nie gromadzi w sobie zanieczyszczeń i metali ciężkich takich jak rtęć i miedź. Zawiera za to dużo kwasów omega-3, witaminy z grupy B, a także potas, fosfor, magnez i jod. Po doradę powinny sięgać osoby z osłabionym układem odpornościowym, układem krążenia, osoby dotknięte problemami z tarczycą, a także wszyscy, którzy troszczą się o kondycję kości i stawów.

Dorada na obiad. Jak ją zrobić?

Dorada ma niewiele ości, które łatwo się usuwa. Ta ryba nie potrzebuje dużo, żeby smakiem zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienie. Świetnie smakuje smażona, pieczona z ziołami i masłem, ale chyba najlepsza jest dorada grillowana. Jak ją przyrządzić? Oczywiście jeśli mamy świeżą doradę, należy najpierw pozbyć się łusek, następnie ją wypatroszyć. Następnie lekko natrzeć solą i oliwą i położyć na ruszcie. Grillowana dorada świetnie komponuje się z sałatkami ze świeżych warzyw.

Więcej o: