Młoda kapusta z babcinego przepisu się znudziła? Zrób odważną wersję z mleczkiem, a nie pożałujesz

Zamiast po raz kolejny szykować gar młodej kapusty z babcinego przepisu, postaw na nieco bardziej zwariowaną wersję. Do sezonowego warzywa wystarczy bowiem dodać azjatycki składnik, by uzyskać prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Spróbuj tej wersji raz, a nie wrócisz do klasyki.

Sezonowe rarytasy królują w naszych kuchniach. Obok młodych ziemniaków, truskawek, fasolki czy szpinaku nie może zabraknąć także młodej kapusty. Zazwyczaj serwujemy ją według babcinej receptury - z boczkiem, toną koperku i dodatkiem masła. Dzisiaj mamy jednak przepis na nieco bardziej zwariowaną wersję klasycznego przepisu. Tu nie ma nudy i czuć smaki Azji!

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Młoda kapusta z nutą Azji? Ten przepis bije na głowę klasykę

Zastanawiasz się jak udoskonalić tradycyjny przepis na młodą kapustkę? Zamiast klasycznie serwować ją z koperkiem, masłem, mięsną zasmażką czy marchewką, postaw na nieco mniej standardowe produkty. Mowa tu o smakach Azji, które idealnie komponują się z polskim, sezonowym warzywem. 

Młoda kapusta może smakować zupełnie inaczej niż ta, którą pamiętamy z domowych obiadów od mamy czy babci. Wystarczy zalać ją mlekiem kokosowym i dusić w towarzystwie cebuli, imbiru, czosnku, masła orzechowego, koncentratu pomidorowego i aromatycznych przypraw. Takie zestawienie to prawdziwe umami, które zapamiętamy na długo. Przy takiej kapustce, klasyka z koperkiem odejdzie w zapomnienie. 

Przepis na młodą kapistę w mleku kokosowym - tego smaku nie da się zapomnieć 

Składniki: 

  • główka młodej kapusty,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 400 g białej fasoli z puszki,
  • pół łyżeczki: curry, kurkumy, słodkiej papryki, kminu rzymskiego
  • szczypta mielonej kolendry,
  • sól,
  • pieprz, 
  • 3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od posiekania cebuli w drobną kostkę. Imbir i czosnek obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
  2. Od kapusty odetnij twardą część, główkę przekrój na cztery części i usuń głąb. Warzywo posiekaj na drobne kawałki. 
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, a gdy się ładnie zarumieni, dodaj imbir, czosnek oraz przyprawy. Wszystko smaż kolejne trzy minuty.
  4. Na patelnię wrzuć teraz kapustę. Smaż całość kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe i opcjonalnie masło orzechowe. Składniki starannie wymieszaj.
  6. Teraz pora na wszystkie przyprawy. Wskazówka - można zmienić niektóre z nich i dobrać smaki pod siebie, np. dodając nieco pikanterii. 
  7. Teraz pora na odsączoną z zalewy fasolę. Wszystko zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika i duś przez kilka minut.
  8. Tak przygotowaną kapustę polecamy podać z pieczywem lub kaszą gryczaną. Warto danie wzbogacić także o solidną porcję posiekanego koperku lub natki. Smacznego!
Więcej o: