Sezonowe rarytasy królują w naszych kuchniach. Obok młodych ziemniaków, truskawek, fasolki czy szpinaku nie może zabraknąć także młodej kapusty. Zazwyczaj serwujemy ją według babcinej receptury - z boczkiem, toną koperku i dodatkiem masła. Dzisiaj mamy jednak przepis na nieco bardziej zwariowaną wersję klasycznego przepisu. Tu nie ma nudy i czuć smaki Azji!
Zobacz wideo Kapusta po azjatycku
Młoda kapusta z nutą Azji? Ten przepis bije na głowę klasykę
Zastanawiasz się jak udoskonalić tradycyjny przepis na młodą kapustkę? Zamiast klasycznie serwować ją z koperkiem, masłem, mięsną zasmażką czy marchewką, postaw na nieco mniej standardowe produkty. Mowa tu o smakach Azji, które idealnie komponują się z polskim, sezonowym warzywem.
Młoda kapusta może smakować zupełnie inaczej niż ta, którą pamiętamy z domowych obiadów od mamy czy babci. Wystarczy zalać ją mlekiem kokosowym i dusić w towarzystwie cebuli, imbiru, czosnku, masła orzechowego, koncentratu pomidorowego i aromatycznych przypraw. Takie zestawienie to prawdziwe umami, które zapamiętamy na długo. Przy takiej kapustce, klasyka z koperkiem odejdzie w zapomnienie.
Przepis na młodą kapistę w mleku kokosowym - tego smaku nie da się zapomnieć
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- kawałek imbiru,
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 400 g białej fasoli z puszki,
- pół łyżeczki: curry, kurkumy, słodkiej papryki, kminu rzymskiego
- szczypta mielonej kolendry,
- sól,
- pieprz,
- 3 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od posiekania cebuli w drobną kostkę. Imbir i czosnek obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
- Od kapusty odetnij twardą część, główkę przekrój na cztery części i usuń głąb. Warzywo posiekaj na drobne kawałki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, a gdy się ładnie zarumieni, dodaj imbir, czosnek oraz przyprawy. Wszystko smaż kolejne trzy minuty.
- Na patelnię wrzuć teraz kapustę. Smaż całość kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe i opcjonalnie masło orzechowe. Składniki starannie wymieszaj.
- Teraz pora na wszystkie przyprawy. Wskazówka - można zmienić niektóre z nich i dobrać smaki pod siebie, np. dodając nieco pikanterii.
- Teraz pora na odsączoną z zalewy fasolę. Wszystko zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika i duś przez kilka minut.
- Tak przygotowaną kapustę polecamy podać z pieczywem lub kaszą gryczaną. Warto danie wzbogacić także o solidną porcję posiekanego koperku lub natki. Smacznego!