Ani sernik, ani ciasto z rabarbarem. Ten deser podbija serca każdego i nie wymaga pieczenia

Szukasz przepisu na słodką rozkosz dla podniebienia? Jagodowa tarta bez pieczenia to deser, który bije na głowę babciny sernik czy klasyczne ciasto z rabarbarem. Połączenie tych prostych składników daje nieziemski efekt i gwarantuje piękną prezencję. To wyjątkowe ciasto króluje zawsze na moim stole w czerwcu.

Domowe wypieki nie mają konkurencji. Obok serników babcinych placków, specjałów z galaretką czy tych z rabarbarem warto jednak postawić tartę, która nie wymaga pieczenia, ale kusi za to jagodową pierzynką i kremem z dodatkiem białej czekolady. Połączenie tych smaków to prawdziwa finezja, z którą na próżno konkurować. Co ciekawe, przepis jest tak łatwy, że zajmie zaledwie kilka minut!

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Jagodowa tarta bez pieczenia. Spróbuj raz, a zakochasz się w tym przepisie

Zamiast kombinować z piętrowymi tortami, bezami, czy sernikami, postaw na wakacyjną słodkość, która łączy owoce, ciasteczkowy spód i niebywale puszysty krem z dodatkiem białej czekolady. Deser, o którym mowa, nie wymaga na dodatek pieczenia, co sprawia, że jest banalnie prosty w przygotowaniu i z pewnością poradzi z nim sobie nawet największy laik.

Tarta z jagodami jest niezwykła nie tylko przez owoce, ale i delikatny spód oraz puszystą niczym chmurka masę na bazie mascarpone i śmietanki. Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu, jednak warto zadbać o szczegóły oraz piękne podanie. Dzięki temu ciasto zdobędzie miano najprostszego i zarazem najlepszego spośród letnich łakoci

 

Przepis na tartę jagodową bez pieczenia. Puszysty krem i owoce skradną wszystkie zmysły 

Składniki na spód: 

  • 150 g herbatników,
  • 75 g masła,
  • 50 ml mleka.

Pozostałe składniki: 

  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 100 g białej czekolady,
  • 10 g cukru pudru,
  • 170 g jagód,
  • 5 g mąki ziemniaczanej,
  • 10 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasteczkowego spodu. 
  2. Ciasteczka rozkrusz w blenderze, dodaj do nich roztopione masło oraz mleko. Wszystko starannie wymieszaj, przełóż na formę do tarty i dokładnie rozprowadź ciasteczka, tworząc estetyczny spód. 
  3. Teraz pora na krem. Połowę śmietanki podgrzej w rondelku, a następnie dodaj do naczynia z połamaną na małe kawałki czekoladą.
  4. Po kilku minutach wymieszaj składniki, by powstał gładki sos. Naczynie następnie wstaw na godzinę do lodówki.
  5. Do misy miksera przełóż serek mascarpone, śmietankę, cukier i sos czekoladowy. Całość ubijaj na gęsty krem.
  6. Puszystą masę wyłóż na ciasteczkowy spód. Tartę ponownie wstaw do lodówki.
  7. Na koniec owoce. W rondelku doprowadź do wrzenia jagody, a następnie wlej wodę połączoną wcześniej z mąką ziemniaczaną. Wszystko starannie wymieszaj, tak, by powstała frużelina. Ostudzone owoce przełóż na tartę. Smacznego! Przepis na ciasto zaprezentowała na Instagramie @marlenaskrodzka
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.