Domowe wypieki nie mają konkurencji. Obok serników babcinych placków, specjałów z galaretką czy tych z rabarbarem warto jednak postawić tartę, która nie wymaga pieczenia, ale kusi za to jagodową pierzynką i kremem z dodatkiem białej czekolady. Połączenie tych smaków to prawdziwa finezja, z którą na próżno konkurować. Co ciekawe, przepis jest tak łatwy, że zajmie zaledwie kilka minut!
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser
Jagodowa tarta bez pieczenia. Spróbuj raz, a zakochasz się w tym przepisie
Zamiast kombinować z piętrowymi tortami, bezami, czy sernikami, postaw na wakacyjną słodkość, która łączy owoce, ciasteczkowy spód i niebywale puszysty krem z dodatkiem białej czekolady. Deser, o którym mowa, nie wymaga na dodatek pieczenia, co sprawia, że jest banalnie prosty w przygotowaniu i z pewnością poradzi z nim sobie nawet największy laik.
Tarta z jagodami jest niezwykła nie tylko przez owoce, ale i delikatny spód oraz puszystą niczym chmurka masę na bazie mascarpone i śmietanki. Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu, jednak warto zadbać o szczegóły oraz piękne podanie. Dzięki temu ciasto zdobędzie miano najprostszego i zarazem najlepszego spośród letnich łakoci.
Przepis na tartę jagodową bez pieczenia. Puszysty krem i owoce skradną wszystkie zmysły
Składniki na spód:
- 150 g herbatników,
- 75 g masła,
- 50 ml mleka.
Pozostałe składniki:
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 250 g serka mascarpone,
- 100 g białej czekolady,
- 10 g cukru pudru,
- 170 g jagód,
- 5 g mąki ziemniaczanej,
- 10 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ciasteczkowego spodu.
- Ciasteczka rozkrusz w blenderze, dodaj do nich roztopione masło oraz mleko. Wszystko starannie wymieszaj, przełóż na formę do tarty i dokładnie rozprowadź ciasteczka, tworząc estetyczny spód.
- Teraz pora na krem. Połowę śmietanki podgrzej w rondelku, a następnie dodaj do naczynia z połamaną na małe kawałki czekoladą.
- Po kilku minutach wymieszaj składniki, by powstał gładki sos. Naczynie następnie wstaw na godzinę do lodówki.
- Do misy miksera przełóż serek mascarpone, śmietankę, cukier i sos czekoladowy. Całość ubijaj na gęsty krem.
- Puszystą masę wyłóż na ciasteczkowy spód. Tartę ponownie wstaw do lodówki.
- Na koniec owoce. W rondelku doprowadź do wrzenia jagody, a następnie wlej wodę połączoną wcześniej z mąką ziemniaczaną. Wszystko starannie wymieszaj, tak, by powstała frużelina. Ostudzone owoce przełóż na tartę. Smacznego! Przepis na ciasto zaprezentowała na Instagramie @marlenaskrodzka