Marnowanie szypułek z truskawek to przeszłość. Robię z nich aromatyczny dodatek do letnich sałatek

Kuchnia zero waste to nie wymysł nowych czasów czy kolejny trend, a technika, którą wykorzystywały już nasze prababki. Tym razem pod lupę trafiają szypułki truskawek, które zazwyczaj lądują w koszu lub na kompostowniku. Zamiast je marnować, można wyczarować z nich obłędny dodatek do sałatek i jednocześnie zdrową miksturę.

Sezon na truskawki w pełni, a to oznacza, że w polskich domach szykuje się obłędne ciasta, koktajle, słodkości i serwuje te obłędne owoce solo lub ze śmietaną. Zdaje się jednak, że spora część owoców się marnuje - mowa tu o szypułkach, które trafiają do kosza. To duży błąd, bo znacznie lepiej zrobić z nich... ocet!

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Zapomnij o wyrzucaniu szypułek po truskawkach. Zrób z nich zdrowy dodatek do sałatek 

Truskawki to soczyste, czerwone owoce, którym trudno się oprzeć. W czerwcu półki w sklepach i na bazarach się od nich niemal uginają, a ludzie chętnie wracają do domów z całymi koszyczkami i reklamówkami wypchanymi po brzegi. Z truskawek można wyczarować wiele smakowitych dań i deserów takich jak np. ciasta, drożdżówki, koktajle, sosy, sałatki i wiele, wiele więcej. Co jednak zrobić z szypułkami, które na pierwszy rzut oka powinny trafić do kosza? 

Zielona część truskawki może mieć równie duże znaczenie co sam owoc. Zamiast więc wyrzucać szypułki, znacznie lepiej jest je zamknąć w słoju i zrobić aromatyczny ocet! Taka mikstura to samo zdrowie i esencja smaków, która doskonale komponuje się z sezonowymi warzywami i nie tylko. Poniżej zdradzamy przepis, który pozwoli sporo zaoszczędzić i na dodatek działać w duchu zero waste. Podobną metodę zastosowała na TikToku @pani_eteryczna

Szypułki truskawek nie muszą wylądować w koszu - ocet truskawkowy to idealny przepis zero waste

Składniki: 

  • szypułki truskawek z czerwoną częścią owocu - około 1 kg,
  • woda z filtra albo przegotowana,
  • cukier. 

Sposób przygotowania: 

  1. Umyte szypułki z odrobiną czerwonej części truskawki przełóż do wyparzonego wrzątkiem słoika. 
  2. Zrób roztwór wody z cukrem - na litr, cztery łyżeczki. 
  3. Ostudzonym, słodkim płynem zalej szypułki i całość przykryj czystą, bawełnianą ściereczką. 
  4. Ocet otwieraj dwa razy dziennie, by przemieszać składniki drewnianą łyżką. 
  5. Po dwóch dniach ocet zacznie pracować i puści kolor. Z kolei po pięciu dniach będzie niemal gotowy - wyznacznikiem są jednak owoce, które muszą opaść na dno szklanego słoja. 
  6. Po tym czasie płyn odcedzamy od szypułek i przelewamy do szklanych buteleczek. 
  7. Tak przygotowany ocet to doskonały dodatek do sałatek, smacznego!
Więcej o: