Sezon na truskawki w pełni, a to oznacza, że w polskich domach szykuje się obłędne ciasta, koktajle, słodkości i serwuje te obłędne owoce solo lub ze śmietaną. Zdaje się jednak, że spora część owoców się marnuje - mowa tu o szypułkach, które trafiają do kosza. To duży błąd, bo znacznie lepiej zrobić z nich... ocet!
Truskawki to soczyste, czerwone owoce, którym trudno się oprzeć. W czerwcu półki w sklepach i na bazarach się od nich niemal uginają, a ludzie chętnie wracają do domów z całymi koszyczkami i reklamówkami wypchanymi po brzegi. Z truskawek można wyczarować wiele smakowitych dań i deserów takich jak np. ciasta, drożdżówki, koktajle, sosy, sałatki i wiele, wiele więcej. Co jednak zrobić z szypułkami, które na pierwszy rzut oka powinny trafić do kosza?
Zielona część truskawki może mieć równie duże znaczenie co sam owoc. Zamiast więc wyrzucać szypułki, znacznie lepiej jest je zamknąć w słoju i zrobić aromatyczny ocet! Taka mikstura to samo zdrowie i esencja smaków, która doskonale komponuje się z sezonowymi warzywami i nie tylko. Poniżej zdradzamy przepis, który pozwoli sporo zaoszczędzić i na dodatek działać w duchu zero waste. Podobną metodę zastosowała na TikToku @pani_eteryczna.
Składniki:
Sposób przygotowania: