Kanapki na zimno są przereklamowane. Teraz je się tylko takie

Co najczęściej jesz na śniadanie, szczególnie gdy nie masz za wiele czasu? Zapewne wybór pada na klasyczne kanapki, które robisz z pszennego chleba i innych dodatków. Chcę jednak pokazać, że nawet taki klasyk może być podawany nieco inaczej. Ostatnio go zrobiłam i przez cały dzień o nim myślałam i chciałam go zjeść ponownie.

Każdy z nas na śniadanie najczęściej je kanapki i nie jest to nic dziwnego. Właśnie one są najbardziej popularne i bardzo szybko można je przygotować. Zazwyczaj na kromce chleba lub bułki układamy najbardziej lubiane przez nas składniki. Nie mając za wiele czasu, układamy więc na niej szynkę, ser i pomidora.

Zobacz wideo Croque Monsieur

Przepis, który chcemy pokazać podpowiada, jak można urozmaicić tę prostą potrawę. Gdy go poznasz, nie będziesz chciał sięgnąć po zwykłe kanapki. Te robi się zaskakująco szybko, a ich smak jest pełniejszy i dużo ciekawszy. By zrobić pieczoną kanapkę potrzebujesz chleba tostowego, żółtego sera, szynki,  warzyw, sosów i przypraw. Już na pierwszy rzut oka widać, że ta wersja jest bogatsza i chętniej można po nią sięgnąć.

Przepis na pieczoną kanapkę

Składniki

  • kilka kromek chleba tostowego,
  • 300 g twardego, żółtego sera,
  • 300 g ulubionej szynki,
  • garść zielonych oliwek,
  • duży pomidor,
  • majonez,
  • ketchup,
  • suszone oregano.

Sposób przygotowania

  1. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością masła. Na jego dnie wyłóż kromki chleba tostowego.
  2. Chleb wysmaruj warstwą majonezu i ułóż na nim szynkę, ser, pokrojone w plastry pomidory i posiekane oliwki.
  3. Ułóż następną warstwę z chleba i powtórz ponownie warstwy. Na koniec wyłóż ostatni poziom z kromek.
  4. Wierzch posmaruj grubą warstwą mieszanki majonezu i ketchupu. Następnie połóż kilka plastrów sera i obsyp całość suszonym oregano.
  5. Tak przygotowaną kanapkę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie podziel ją na mniejsze części i serwuj.
Czy zrobisz kiedyś pieczoną kanapkę?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.