• Link został skopiowany

Kanapki na zimno są przereklamowane. Teraz je się tylko takie

Co najczęściej jesz na śniadanie, szczególnie gdy nie masz za wiele czasu? Zapewne wybór pada na klasyczne kanapki, które robisz z pszennego chleba i innych dodatków. Chcę jednak pokazać, że nawet taki klasyk może być podawany nieco inaczej. Ostatnio go zrobiłam i przez cały dzień o nim myślałam i chciałam go zjeść ponownie.
Pieczona kanapka
Fot. Shutterstock, Mironov Vladimir

Każdy z nas na śniadanie najczęściej je kanapki i nie jest to nic dziwnego. Właśnie one są najbardziej popularne i bardzo szybko można je przygotować. Zazwyczaj na kromce chleba lub bułki układamy najbardziej lubiane przez nas składniki. Nie mając za wiele czasu, układamy więc na niej szynkę, ser i pomidora.

Zobacz wideo Croque Monsieur

Przepis, który chcemy pokazać podpowiada, jak można urozmaicić tę prostą potrawę. Gdy go poznasz, nie będziesz chciał sięgnąć po zwykłe kanapki. Te robi się zaskakująco szybko, a ich smak jest pełniejszy i dużo ciekawszy. By zrobić pieczoną kanapkę potrzebujesz chleba tostowego, żółtego sera, szynki,  warzyw, sosów i przypraw. Już na pierwszy rzut oka widać, że ta wersja jest bogatsza i chętniej można po nią sięgnąć.

Przepis na pieczoną kanapkę

Składniki

  • kilka kromek chleba tostowego,
  • 300 g twardego, żółtego sera,
  • 300 g ulubionej szynki,
  • garść zielonych oliwek,
  • duży pomidor,
  • majonez,
  • ketchup,
  • suszone oregano.

Sposób przygotowania

  1. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością masła. Na jego dnie wyłóż kromki chleba tostowego.
  2. Chleb wysmaruj warstwą majonezu i ułóż na nim szynkę, ser, pokrojone w plastry pomidory i posiekane oliwki.
  3. Ułóż następną warstwę z chleba i powtórz ponownie warstwy. Na koniec wyłóż ostatni poziom z kromek.
  4. Wierzch posmaruj grubą warstwą mieszanki majonezu i ketchupu. Następnie połóż kilka plastrów sera i obsyp całość suszonym oregano.
  5. Tak przygotowaną kanapkę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie podziel ją na mniejsze części i serwuj.
Więcej o: