-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie trać czasu na rosół, czy pomidorową. Ta zupa bardziej przypadnie do gustu całej rodzinie
Nie trać czasu na rosół, czy pomidorową. Ta zupa bardziej przypadnie do gustu całej rodzinie
Przez całe życie poznaliśmy wiele zup, ale tylko niektóre skradły nasze serce. W mojej rodzinie to właśnie ta potrawa okazuje się najsmaczniejsza. Wiele osób błaga, abym robiła ją co tydzień, zamiast niedzielnego rosołu. Kluczowy jest w niej ten jeden składnik i to z niego wydobywa się najwięcej aromatu i smaku.
Nie da się ukryć, że polska kuchnia może cieszyć się dużą gamą pysznych potraw. To właśnie do niej zaliczają się różnego rodzaju zupy, które są proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Za tą zupą nie każdy przepada, lecz jeżeli ty jesteś jej amatorem, to ten przepis na pewno ci się spodoba. Jej smak jest bardzo głęboki, a zapach aromatyczny i na pewno każdy w twoim domu poczuje, że właśnie ją robisz.
Flaczki po warszawsku to smaczna potrawa, którą bez dwóch zdań możesz podać na codzienny obiad. Jej zawartość jest tak bogata, że na pewno nasyci cię na wiele godzin. Od czasu gdy poznałam ten przepis, nie robię już innych zup, bo moi bliscy nie chcą ich nawet jeść. By była ona najlepsza na świecie, zaopatrz się w dobrej jakości flaki wołowe, bo to w nich jest najwięcej smaku, który przechodzi do bulionu.
Przepis na flaczki po warszawsku
Składniki
- 1 kg pokrojonych flaków wołowych,
- pół kilo mięsa wołowego mielonego,
- jajko,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- pół główki selera,
- niewielki kawałek pora,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 4 kulki ziela angielskie,
- pół łyżeczki papryki ostrej mielonej,
- łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki majeranku,
- pół łyżeczki suszonego lubczyku,
- garść natki pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Wszystkie warzywa obierz i przemyj. Marchewkę pokrój w plastry, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój na drobne kawałki.
- Przygotowane jarzyny włóż do większego garnka, zalej wodą i ustaw na małym ogniu.
- W osobnym garnku obgotuj podzielone na mniejsze kawałki flaczki. Powinieneś to robić od 3 do 5 minut. Po tym czasie wylej wodę i powtórzy czynność. Po podwójnym obgotowaniu przenieś flaczki do gotujących się warzyw.
- Całość gotuj przez około 45 minut. W tym czasie zajmij się przygotowaniem pulpetów z mięsa mielonego. W misce umieść mięso, dodaj sól, pieprz, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko. Wszystko dokładnie z sobą wymieszaj do połączenia.
- Z powstałej masy formuj pulpety o wielkości orzecha włoskiego. Gdy flaczki odpowiednio się ugotują i staną się miękkie, dorzuć do nich pulpety.
- Pod koniec gotowania dodaj przyprawy takie jak sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką, majeranek i lubczyk.
- Tak przyrządzone flaczki możesz zagęścić zasmażką lub śmietaną. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.