Pieczone ziemniaczki to obłędna przekąska i nie lada rarytas, któremu nikt się nie oprze. Przygotowując je w piekarniku, musimy się jednak nastawić na długie oczekiwanie. Warto zatem poznać ekspresową metodę, która da równie smaczny i zjawiskowy efekt. Wystarczy 15 minut i prosty trik.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować ziemniaki doskonałe, koniecznie sprawdź nasz przepis. Dzięki niemu wyjdą miękkie, rumiane, a skórka będzie apetycznie chrupiąca. Co ciekawe, obejdzie się nawet bez piekarnika. Ta metoda jest na wagę złota, szczególnie dla tych, którzy cenią sobie szybkie przygotowanie posiłków i lubują się w kulinarnych trikach ułatwiających codzienność.
Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi. Właśnie dlatego, zamiast gotować ziemniaki i później podpiekać je w piekarniku, wystarczy je włożyć do... mikrofali! Urządzenie jest w stanie pięknie zapiec warzywa - wystarczy jednak odpowiednio je przygotować. Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy skórkę i nakłuwamy je widelcem, by pomóc wydostać się parze wodnej. Tak przygotowane bulwy wkładamy do miski i ustawiamy mikrofalę na największą moc. Ziemniaki "pieczemy" przez 10-12 minut, po tym czasie skórka będzie złocista i chrupiąca, a wnętrze miękkie oraz kremowe.
Gdy w naszej kuchni brakuje kuchenki mikrofalowej, lub zwyczajnie nie przepadamy za tym urządzeniem, można postawić na nieco bardziej klasyczne przygotowane. Jest ono znacznie bardziej pracochłonne, ale i równie szybkie. Zaczynamy zatem od obrania ziemniaków i pokrojenia ich na cienkie plastry lub niewielkie łódeczki. Bulwy ekspresowo podgotowujemy w osolonej wodzie - moc palnika od początku ustawiamy na maksymalną, by gotowanie trwało jak najkrócej.
Podgotowane ziemniaki odcedzamy, osuszamy i wrzucamy do garnka. Wszystko zalewamy olejem i przeprawami. Energicznie mieszamy i przesypujemy warzywa na blaszkę. Bulwy lądują teraz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po kilkunastu minutach miąższ pięknie zmięknie, a skóra będzie idealnie chrupiąca. Gdy ziemniaczki będą gotowe podajemy je z ulubionymi dodatkami - sosem, sałatką lub obiadem.