Jak zrobić naleśniki, żeby były cieniutkie, elastyczne i jędrne? Crepes, czyli francuskie naleśniki właśnie takie są, a przepis jest banalny. Sekretem ich smaku i tekstury jest składnik, który jest w każdej lodówce.
istock/@Blazenka Babic
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na naleśniki zna chyba każdy i najczęściej robimy je "na oko". Jednak często ta metoda sprawia, że naleśniki wychodzą za grube, rwą się podczas składania i ewidentnie nie są takie, jakie powinny być idealne naleśniki. Dziś mamy dla was przepis na naleśniki, na których punkcie oszalał cały świat. Francuzi nie żałują masła - to właśnie sekret najlepszych naleśników.
REKLAMA
Zobacz wideo
Przepis na naleśniki najlepsze na świecie. Jak zrobić francuskie crepes?
Składniki:
1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
3 jajka.
2/3 szklanki mleka,
1 szklanka wody gazowanej,
3 łyżki roztopionego masła,
szczypta soli,
opcjonalnie, łyżeczka cukru pudru.
Jak zrobić naleśniki po francusku? Sposób wykonania:
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą i cukrem, jeśli go używasz. Mleko i woda powinny być schłodzone, a roztopione masło nie powinno być gorące.
Do mąki dodaj mleko, wodę i wbij jajka. Za pomocą miksera na wysokich obrotach zmiksuj całość na gładką masę, stopniowo dodając masło.
Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem. Kiedy będzie już dość gorąca, nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki i rozprowadź po całej powierzchni.
Smaż naleśniki na złoty kolor. Będą bardzo cienkie, dlatego nie będą wymagały smażenia z obu stron, jednak dla pewności po chwili smażenia możesz odwrócić je na drugą stronę.
Takie naleśniki są idealne w każdej wersji. Idealne na słodko, z bitą śmietaną lub owocami, ale także w wersji wytrawnej. Naleśniki z tego przepisu będą świetne do zawijania i zrobisz z nich najlepsze krokiety albo naleśniki faszerowane szpinakiem lub w wersji meksykańskiej zapieczone w piekarniku.