Przepis na naleśniki po francusku. Uchodzą za najlepsze na świecie, a to zasługa jednego składnika

Jak zrobić naleśniki, żeby były cieniutkie, elastyczne i jędrne? Crepes, czyli francuskie naleśniki właśnie takie są, a przepis jest banalny. Sekretem ich smaku i tekstury jest składnik, który jest w każdej lodówce.

Przepis na naleśniki zna chyba każdy i najczęściej robimy je "na oko". Jednak często ta metoda sprawia, że naleśniki wychodzą za grube, rwą się podczas składania i ewidentnie nie są takie, jakie powinny być idealne naleśniki. Dziś mamy dla was przepis na naleśniki, na których punkcie oszalał cały świat. Francuzi nie żałują masła - to właśnie sekret najlepszych naleśników.

Zobacz wideo

Przepis na naleśniki najlepsze na świecie. Jak zrobić francuskie crepes?

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
  • 3 jajka.
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie, łyżeczka cukru pudru.

Jak zrobić naleśniki po francusku? Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą i cukrem, jeśli go używasz. Mleko i woda powinny być schłodzone, a roztopione masło nie powinno być gorące.
  2. Do mąki dodaj mleko, wodę i wbij jajka. Za pomocą miksera na wysokich obrotach zmiksuj całość na gładką masę, stopniowo dodając masło.
  3. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem. Kiedy będzie już dość gorąca, nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki i rozprowadź po całej powierzchni.
  4. Smaż naleśniki na złoty kolor. Będą bardzo cienkie, dlatego nie będą wymagały smażenia z obu stron, jednak dla pewności po chwili smażenia możesz odwrócić je na drugą stronę.

Takie naleśniki są idealne w każdej wersji. Idealne na słodko, z bitą śmietaną lub owocami, ale także w wersji wytrawnej. Naleśniki z tego przepisu będą świetne do zawijania i zrobisz z nich najlepsze krokiety albo naleśniki faszerowane szpinakiem lub w wersji meksykańskiej zapieczone w piekarniku. 

Jakie naleśniki smakują ci bardziej?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.