Zupa o smaku greckich wakacji. Przypomina polski klasyk, ale ma lepszy aromat

Każdy kraj ma danie, które kojarzy się tylko i wyłącznie z nim. We Włoszech jest to pizza, w USA burgery, w Polsce pierogi. Grecy z kolei mają pyszną, aromatyczną zupę, która nieco przypomina znaną w Polsce potrawę, jednak fasolada - owa zupa, jest dużo smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Jak ją zrobić? Sposoby są dwa.

Jeśli zdarzyło ci się spędzać urlop w Grecji, możliwe że udało ci się poznać niesamowity smak najpopularniejszej zupy tamtego kraju, czyli fasolady. Fasolada jest w Grecji tak popularna jak w Polsce rosół i można ją zamówić w każdej restauracji. Fasolada wygląda trochę jak nasza zupa fasolowa lub rzadka fasolka po bretońsku, ale pachnie zupełnie inaczej, a to za sprawą przypraw i cytrusów. Co ciekawe, można ją zrobić na dwa sposoby - w wersji wegetariańskiej i na wywarze mięsnym. Obie opcje są pyszne i zdecydowanie warto ich spróbować. 

Zobacz wideo

Grecka zupa fasolowa. Jak zrobić fasoladę?

Składniki:

  • ok. 350 g białej fasoli (dzień wcześniej trzeba ją namoczyć),
  • 500 g przecieru pomidorowego (możesz samodzielnie przetrzeć pomidory),
  • 1 czerwona papryka, 
  • 3 marchewki,
  • natka pietruszki, 
  • ok. 2 l lekkiego bulionu lub rosołu (możesz użyć też wody), 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 cebule, 
  • skórka otarta z połowy pomarańczy, 
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, 
  • sól, pieprz, listki laurowe, szczypta oregano, 
  • kilka oliwek (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek.

Fasolada - sposób wykonania:

  1. Dzień wcześniej namocz fasolę. Następnego dnia, kiedy spęcznieje, ugotuj ją do miękkości w osolonej wodzie z listkiem laurowym. Kiedy fasola się gotuje, przygotuj resztę składników, cebulę posiekaj w piórka, paprykę w paski, marchewkę w krążki. Czosnek drobno posiekaj albo zmiel w prasce. 
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim kilka łyżek oliwy z oliwek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj marchewkę, paprykę oraz czosnek. Podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Następnie zalej całość bulionem lub wodą.
  3. Dodaj przetarte pomidory, fasolę, oliwki, jeśli używasz oraz skórkę i sok z pomarańczy. Dodaj także przyprawy i gotuj całość na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Podawaj z kromką pieczywa lub ziołową grzanką. 

Jeśli chcesz przygotować fasoladę w wersji mięsnej, najlepiej ugotować bulion na kościach wołowych lub jagnięcych. Kawałki mięsa możesz podsmażyć na oliwie razem z cebulą i zalać bulionem. Fasolada w tej wersji także jest pyszna i jeszcze bardziej aromatyczna. 

Więcej o: