-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa o smaku greckich wakacji. Przypomina polski klasyk, ale ma lepszy aromat
Zupa o smaku greckich wakacji. Przypomina polski klasyk, ale ma lepszy aromat
Każdy kraj ma danie, które kojarzy się tylko i wyłącznie z nim. We Włoszech jest to pizza, w USA burgery, w Polsce pierogi. Grecy z kolei mają pyszną, aromatyczną zupę, która nieco przypomina znaną w Polsce potrawę, jednak fasolada - owa zupa, jest dużo smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Jak ją zrobić? Sposoby są dwa.
Jeśli zdarzyło ci się spędzać urlop w Grecji, możliwe że udało ci się poznać niesamowity smak najpopularniejszej zupy tamtego kraju, czyli fasolady. Fasolada jest w Grecji tak popularna jak w Polsce rosół i można ją zamówić w każdej restauracji. Fasolada wygląda trochę jak nasza zupa fasolowa lub rzadka fasolka po bretońsku, ale pachnie zupełnie inaczej, a to za sprawą przypraw i cytrusów. Co ciekawe, można ją zrobić na dwa sposoby - w wersji wegetariańskiej i na wywarze mięsnym. Obie opcje są pyszne i zdecydowanie warto ich spróbować.
Grecka zupa fasolowa. Jak zrobić fasoladę?
Składniki:
- ok. 350 g białej fasoli (dzień wcześniej trzeba ją namoczyć),
- 500 g przecieru pomidorowego (możesz samodzielnie przetrzeć pomidory),
- 1 czerwona papryka,
- 3 marchewki,
- natka pietruszki,
- ok. 2 l lekkiego bulionu lub rosołu (możesz użyć też wody),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- skórka otarta z połowy pomarańczy,
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy,
- sól, pieprz, listki laurowe, szczypta oregano,
- kilka oliwek (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek.
Fasolada - sposób wykonania:
- Dzień wcześniej namocz fasolę. Następnego dnia, kiedy spęcznieje, ugotuj ją do miękkości w osolonej wodzie z listkiem laurowym. Kiedy fasola się gotuje, przygotuj resztę składników, cebulę posiekaj w piórka, paprykę w paski, marchewkę w krążki. Czosnek drobno posiekaj albo zmiel w prasce.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim kilka łyżek oliwy z oliwek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj marchewkę, paprykę oraz czosnek. Podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Następnie zalej całość bulionem lub wodą.
- Dodaj przetarte pomidory, fasolę, oliwki, jeśli używasz oraz skórkę i sok z pomarańczy. Dodaj także przyprawy i gotuj całość na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Podawaj z kromką pieczywa lub ziołową grzanką.
Jeśli chcesz przygotować fasoladę w wersji mięsnej, najlepiej ugotować bulion na kościach wołowych lub jagnięcych. Kawałki mięsa możesz podsmażyć na oliwie razem z cebulą i zalać bulionem. Fasolada w tej wersji także jest pyszna i jeszcze bardziej aromatyczna.