Już nie robię klasycznej mizerii. Nie dodaję śmietany, ale dokładam zielone coś. Smakuje lepiej

Mizeria to dla wielu Polaków ulubiona surówka do obiadu, zwłaszcza latem, kiedy ogórki są najsmaczniejsze. Przepis na mizerię może się różnić i każdy robi ją nieco inaczej. Jedni dodają śmietanę, inni majonez, jeszcze inni dodają szczypiorek zamiast cebuli. Jakiś czas temu postanowiłam zrobić mizerię zupełnie inaczej niż dotychczas. Zrezygnowałam ze śmietany, ale dodałam kilka zielonych listków. Lepszej mizerii nie jadłam nigdy.

Mizeria wszystkim kojarzy się ze smaczną surówką z zielonych ogórków i śmietany lub jogurtu. Prawda jest taka, że co dom, to inny przepis na mizerię i to jest fantastyczne - odwiedzając znajomych lub rodzinę, zawsze możemy poznać nowy smak. Jakiś czas temu robiłam na obiad grillowaną pierś z kurczaka i chciałam podać ją z mizerią. Tylko jakoś śmietana nie pasowała mi do delikatnego, chudego mięsa. Postanowiłam puścić wodze fantazji i zrobiłam mizerie po swojemu. Pokroiłam ogórki, dodałam sok z cytryny i kilka listków bazylii. Mizeria wyszła po prostu obłędna, już nie zrobię jej inaczej. 

Zobacz wideo

Przepis na mizerię inaczej. Lepsza od tej ze śmietaną

Składniki:

  • 8-10 średnich ogórków gruntowych, 
  • 10 listków bazylii,
  • sok wyciśnięty z cytryny, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • pół pęczka szczypiorku (opcjonalnie), 
  • sól, pieprz do smaku. 

Mizeria z bazylią i czosnkiem - sposób wykonania:

  1. Ogórki dokładnie oczyść. Możesz je obrać, ale nie jest to konieczne. Następnie pokrój je w dość cienkie plastry lub zetrzyj na tarce. 
  2. Do ogórków dodaj trochę soli i wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut, by ogórki puściły wodę. Następnie odlej ją lub odcedź ogórki na sitku. 
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę, a listki bazylii potnij nożyczkami na małe paski. Dodaj do ogórków. Dopraw sokiem z cytryny oraz pieprzem. Wymieszaj i podawaj. 

Wskazówka: Do takiej mizerii możesz dodać otartą skórkę z cytryny, co doda jej lekkości i wyjątkowego smaku. Jeśli z kolei nie wyobrażasz sobie mizerii bez nabiału, zamiast śmietany użyj jogurtu greckiego. Bez względu na to, jaką wersję wybierzesz, pamiętaj, że przepis jest jedynie wskazówką.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.