W obecnych czasach kiedy nachodzi nas ochota na knedle, wystarczy pójść do sklepu i zakupić gotowiec. Jednak nie równa się on z tymi zrobionymi w domu, na świeżo, z sezonowymi owocami w środku. Przygotowanie knedli nie wymaga dużej wprawy i poradzą sobie z tym nawet początkujące gospodynie, dlatego, zamiast zadowalać się sklepowymi knedlami, złap za kilka produktów i przygotuj je sama.
Knedle z truskawkami przywołują wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to babcia ubrana w fartuch, stojąc w kuchni, przygotowywała ten smakołyk dla całej rodziny. Zachowując delikatny smak w pamięci, postarajmy się odtworzyć knedle idealne. Do ich przygotowania będziesz potrzebować:
Na początku ugotuj ziemniaki bez soli i kiedy ostygną, przeciśnij je przez praskę do dużej miski. Następnie dodaj do niej jajko i żółtko, puder oraz obie mąki. Ręką wyrób na gładką masę i podziel 3-4 porcje. Uformuj z nich rulony i za pomocą noża podziel na niewielkie kawałki. Każdy z nich rozduś tak, aby powstały małe, okrągłe placki. Do każdego z nich włóż truskawkę i ukulaj w rękach foremne kluski. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i wkładaj kluski na około 3 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z kwaśną śmietaną i cukrem.
Jeśli zostało ci trochę truskawek z robienia knedli, warto ugotować z nich pyszny kompot. Dodatek mięty sprawi, że stanie się on doskonałym orzeźwieniem w letnie dni. Wystarczy, że do garnka wrzucisz ok. pół kilograma truskawek, 2-3 łyżki cukru (ilość dostosuj do swoich upodobań), garść świeżych liści mięty i zalejesz 1-1,2 l litra wody. Wstaw na średni ogień i doprowadź do wrzenia. Kiedy kompot się zagotuje, zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez 7-8 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i pozostaw pod przykryciem około pół godziny. Opcjonalnie dla przełamania smaku możesz dodać 2-3 łyżki soku z cytryny. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.