Jak zrobić krokiety? To wydaje się naprawdę banalne i jeśli masz dobry przepis na ciasto na krokiety, pół sukcesu za tobą. Jednak w krokietach liczy się środek. Jak zrobić farsz do krokietów z mięsem? Moja babcia miała na to świetny patent - farsz był soczysty i pełen smaku. Ważna była patelnia.
Fot. Beata Ziemowska / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Krokiety z mięsem to hit wielu wesel, rodzinnych uroczystości i imprez wszelakich. Często podawane z aromatycznym barszczem lub bulionem smakują bardzo dobrze. Jednak krokiety z mięsem czasami wychodzą suche, farsz nie jest zwarty, tylko wręcz się kruszy. Moja babcia robiła bardzo często krokiety z mięsem z rosołu, ale dodawała do nich jeden składnik, dzięki któremu krokiety były soczyste i dużo pyszniejsze. Chodzi o wytopiony boczek wędzony, czasami podgardle. Ten przepis na krokiety moja rodzina uwielbia od przeszło pół wieku i ja także zawsze robię je w ten sposób. Oto przepis na krokiety z mięsem z rosołu i boczkiem.
REKLAMA
Zobacz wideo
Jak zrobić farsz do krokietów? Wykorzystaj mięso z zupy
Składniki:
800 g mięsa z zupy (polecam użyć pół na pół drób i wołowinę, może być takie wieprzowina, na przykład żeberka),
Przygotowanie zacznij od usmażenia naleśników na krokiety z powyższego przepisu. Następnie boczek pokrój w kostkę i wytop go na zimnej patelni. Możesz dodać odrobinę smalcu, jeśli boczek był chudy.
Kiedy boczek się zarumieni, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj do zeszklenia. Następnie odłóż patelnię, by całość lekko przestygła.
Zajmij się mięsem z rosołu lub innej zupy. Kawałki mięsa oddziel od kości i usuń ewentualne chrząstki. Następnie zmiel mięso i ugotowaną marchewkę w maszynce. Zmiel także zawartość patelni. Całość przełóż do miski.
Dodaj odrobinę bulionu i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dopraw całość do smaku przyprawami i dokładnie wymieszaj.
Zacznij składać krokiety. Na każdym naleśniku rozsmaruj porcję farszu i zawiń - brzegi do środka i ściśle od dołu do góry. Następnie obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmaż na złoty kolor.
Takie krokiety smakują idealnie i nigdy nie wyjdą suche. Oczywiście farsz z mięsa możesz wzbogacić innymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się podduszone pieczarki lub inne grzyby, kiszona kapusta lub starta na tarce cukinia. Opcji jest wiele i każda aż prosi się o wypróbowanie.