Takich pierogów jeszcze nie jadłam i wy na pewno też nie. Pomysł jest zacny, więc biegnę po składniki

Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Doceniają je również zagraniczni goście. Choć ciasto powinno być mięciutkie, by pierogi smakowały świetnie, to jednak kluczem do sukcesu jest farsz. A tutaj można eksperymentować do woli.

Pierogi z nadzieniem z fasolki szparagowej to dla mnie całkowita nowość. Przepis znalazłam przypadkowo w mediach społecznościowych, ale spodobał mi się na tyle, że zaraz biegnę do sklepu po składniki. To danie wyglądają naprawdę pysznie. 

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Pierogi z fasolką szparagową - przepis. Moi domownicy na pewno będą zaskoczeni 

Pierogi w moim domu rozchodzą się jak świeże bułeczki. Często robię je z kapustą, mięsem, a nawet owocami czy serem. O pierogach z fasolką szparagową do tej pory nie słyszałam, ale trafiłam na ten przepis i jeszcze dziś go wypróbuję. 

Recepturą na pierogi z fasolą szparagową podzielił się na TikToku Dominik Czeronek. Oto lista składników, których nie może zabraknąć. 

Składniki na ciasto: 

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 240 ml ciepłej wody, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Składniki na farsz: 

  • dwie duże garści fasolki szparagowej, 
  • 1 kostka tofu, 
  • 2 średnie marchewki, 
  • kilka grzybków shimeji, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • spory kawałek imbiru, 
  • pęczek szczypioru, 
  • kilka łyżek sosu sojowego, 
  • 2 łyżki oleju sezamowego, 
  • 2 łyżki octu ryżowego, 
  • 1/2 łyżeczki chilli, 
  • sól,  
  • pieprz. 

Sos do pierogów: 

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego,  
  • 1 łyżka oleju sezamowego. 

Dodatkowo: 

Obłędnie pyszne pierogi z wyjątkowym farszem. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę pszenną łączymy z ciepłą wodą i solą. Ugniatamy ciasto. Odkładamy na bok. 
  2. Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końce. Kroimy w drobne kawałeczki. Marchewkę ścieramy na tarce. Chwilkę podsmażamy na patelni. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone na drobno grzybki shimeji, czosnek oraz imbir. Odkładamy na bok do przestudzenia. 
  3. Tofu rozkruszamy i blendujemy z odrobiną mleka, aby uzyskać kremową konsystencję. Dodajemy warzywa, szczypior i przyprawy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.  
  4. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka szklanką. Postępujemy jak przy klasycznych pierogach - wypełniamy je farszem. Podsmażamy pierożki trzy minuty na patelni, a następnie podlewamy wodą i dusimy kolejne trzy minuty. Podajemy z sosem i fasolką szparagową z bułką tartą. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.