Pierogi z nadzieniem z fasolki szparagowej to dla mnie całkowita nowość. Przepis znalazłam przypadkowo w mediach społecznościowych, ale spodobał mi się na tyle, że zaraz biegnę do sklepu po składniki. To danie wyglądają naprawdę pysznie.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Pierogi z fasolką szparagową - przepis. Moi domownicy na pewno będą zaskoczeni
Pierogi w moim domu rozchodzą się jak świeże bułeczki. Często robię je z kapustą, mięsem, a nawet owocami czy serem. O pierogach z fasolką szparagową do tej pory nie słyszałam, ale trafiłam na ten przepis i jeszcze dziś go wypróbuję.
Recepturą na pierogi z fasolą szparagową podzielił się na TikToku Dominik Czeronek. Oto lista składników, których nie może zabraknąć.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 240 ml ciepłej wody,
- ½ łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- dwie duże garści fasolki szparagowej,
- 1 kostka tofu,
- 2 średnie marchewki,
- kilka grzybków shimeji,
- 2 ząbki czosnku,
- spory kawałek imbiru,
- pęczek szczypioru,
- kilka łyżek sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1/2 łyżeczki chilli,
- sól,
- pieprz.
Sos do pierogów:
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego.
Dodatkowo:
Obłędnie pyszne pierogi z wyjątkowym farszem. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną łączymy z ciepłą wodą i solą. Ugniatamy ciasto. Odkładamy na bok.
- Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końce. Kroimy w drobne kawałeczki. Marchewkę ścieramy na tarce. Chwilkę podsmażamy na patelni. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone na drobno grzybki shimeji, czosnek oraz imbir. Odkładamy na bok do przestudzenia.
- Tofu rozkruszamy i blendujemy z odrobiną mleka, aby uzyskać kremową konsystencję. Dodajemy warzywa, szczypior i przyprawy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
- Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka szklanką. Postępujemy jak przy klasycznych pierogach - wypełniamy je farszem. Podsmażamy pierożki trzy minuty na patelni, a następnie podlewamy wodą i dusimy kolejne trzy minuty. Podajemy z sosem i fasolką szparagową z bułką tartą. Smacznego!