-
Haps
-
Jak przygotować
- Kurczak w sosie pieczarkowym, czyli pomysł na szybki obiad. Włoski dodatek podkręci smak grzybów
Kurczak w sosie pieczarkowym, czyli pomysł na szybki obiad. Włoski dodatek podkręci smak grzybów
Są takie przepisu, które sprawdzają się na każdą okazję. Jednym z takich przepisów jest kurczak w sosie pieczarkowym, który sprawdzi się zarówno na codzienny szybki obiad, jak również jako główne danie podczas ważniejszych uroczystości. Przepis jest banalny, wykonanie nie zajmie więcej niż trzydzieści minut, a włoski specjał idealnie podkręci smak kremowego sosu. Najlepiej już rozgrzewaj patelnię.
Kurczak na obiad to zawsze dobry wybór, ale kurczak w sosie pieczarkowym to najlepszy wybór, jeśli chcesz zjeść coś naprawdę pysznego i jednocześnie nie masz ochotę ślęczeć w kuchni godzinami. Przepis na kurczaka w sosie pieczarkowym musi znać każdy miłośnik kremowych potraw, a smak sosu idealnie podkręci włoski ser. Mowa oczywiście o parmezanie, który w połączeniu z pieczarkami tworzy idealną całość. Z tym przepisem na obiad poradzi sobie każdy, nawet osoby, które dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni.
Kurczak w sosie pieczarkowym - szybki obiad na każdą okazję
Składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka,
- ok. 700 g pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 200-250 ml śmietanki 30 proc.
- ok. 200 ml bulionu lub delikatnego rosołu,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,
- do podania: makaron, ryż lub kasza.
Kurczak w sosie pieczarkowym - sposób wykonania:
- Kurczaka oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry lub kostkę, a cebulę dość drobno posiekaj, podobnie posiekaj czosnek.
- Kawałki kurczaka oprósz solą i pieprzem i obsmaż z każdej strony na porządnie rozgrzanej patelni. Do smażenia użyj masła lub masła klarowanego. Kiedy kurczak się podsmaży, zdejmij go z patelni.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż pieczarki zmiękną, następnie lekko je osól.
- Dodaj kurczaka, bulion i śmietankę. Dodaj także czosnek i starty parmezan. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Nie ma nic lepszego na obiad niż delikatny kurczak w kremowym sosie. Jeśli chcesz, pierś z kurczaka możesz zastąpić piersią z indyka - taka wersja mięsa w sosie pieczarkowym jest równie pyszna. Dodatkowo możesz dołożyć 2 gałązki świeżego tymianku. To zioło wręcz uwielbia się z grzybami.