Domowe lody z dwóch składników. Pakuję owoce do zamrażarki, a później miksuję je z kremowym dodatkiem

Zamiast pędzić do sklepu do drogie i chemiczne lody, lepiej zrób je samodzielnie w domu. Z moim sprytnym przepisem będziesz potrzebować jedynie dwóch składników. Główną rolę grają tu dojrzałe banany, które wystarczy połączyć z kremowym dodatkiem i gotowe.

Pogoda nas rozpieszcza, jednak długotrwałe upały potrafią także zmęczyć! Właśnie dlatego warto mieć pod ręką przepis na domowe i ekspresowe lody bananowe. Tego smaku nie da się podrobić, a co najważniejsze, samo przygotowanie to pestka. 

Zobacz wideo Przepis na domowe lody jogurtowo-owocowe

Domowe lody z dwóch składników. Wystarczą banany i kremowy nabiał 

Czerwiec to miesiąc obłędnych maków i aromatów. W kuchni królują lekkie i zdrowe potrawy, a także w sekcji deserów robi się nieco lżej. Zapominamy o piętrowych tortach, plackach babci i marzymy o orzeźwieniu. koktajlach no i oczywiście lodach. Zdaje się, że nie trzeba biec do sklepu czy lodziarni, by rokoszować się najlepszym smakiem. Z moim domowym sposobem można przygotować najlepszy deser pod słońcem. 

Najprostsze lody można przygotować z dwóch składników. Niezbędne będą dojrzałe banany oraz nabiał - najepiej kremowa, tłusta śmietanka. Owoce obieramy ze skórki, kroimy i wkładamy do zamrażarki. Później wszystko blendujemy i gotowe! Prościej i szybciej się nie da. 

Przepis na lody bananowe. Kosztują gorsze, a smakują zjawiskowo

Składniki:

  • dwa-trzy dojrzałe banany,
  • kilka łyżek śmietany 30 proc.,
  • opcjonalnie - kawałki czekolady, cynamon, wiórki kokosowe, orzechy lub inne ulubione owoce. 

Sposób przygotowania: 

  1. Owoce obierz i pokrój w plasterki. Następnie banany przełóż do pudełka folii lub na blaszkę i włóż do zamrażalki. Po kilku godzinach wyciągnij je i przełóż do wysokiego naczynia.
  2. Do zamrożonych bananów dodaj śmietankę. Wskazówka - można dodać też czekoladę pokrojoną na kawałki, wiórki kokosowe, orzechy, owoce np. drobne kawałki truskawek, borówki, maliny. Wszystkie składniki miksuj do uzyskania kremowej masy.
  3. Tak przygotowane lody są gotowe do podania - świetnie się sprawdzą w rożkach, wafelkach lub serwowane w pucharkach. Smacznego!
  4. Sposób podania można dowolnie modyfikować. Podczas miksowania lodów można także dodać inne owoce, czy wspomnianą czekoladę. Wówczas smak będzie równie ciekawy co klasyczna odsłona. 
Więcej o: