Pogoda nas rozpieszcza, jednak długotrwałe upały potrafią także zmęczyć! Właśnie dlatego warto mieć pod ręką przepis na domowe i ekspresowe lody bananowe. Tego smaku nie da się podrobić, a co najważniejsze, samo przygotowanie to pestka.
Zobacz wideo Przepis na domowe lody jogurtowo-owocowe
Domowe lody z dwóch składników. Wystarczą banany i kremowy nabiał
Czerwiec to miesiąc obłędnych maków i aromatów. W kuchni królują lekkie i zdrowe potrawy, a także w sekcji deserów robi się nieco lżej. Zapominamy o piętrowych tortach, plackach babci i marzymy o orzeźwieniu. koktajlach no i oczywiście lodach. Zdaje się, że nie trzeba biec do sklepu czy lodziarni, by rokoszować się najlepszym smakiem. Z moim domowym sposobem można przygotować najlepszy deser pod słońcem.
Najprostsze lody można przygotować z dwóch składników. Niezbędne będą dojrzałe banany oraz nabiał - najepiej kremowa, tłusta śmietanka. Owoce obieramy ze skórki, kroimy i wkładamy do zamrażarki. Później wszystko blendujemy i gotowe! Prościej i szybciej się nie da.
Przepis na lody bananowe. Kosztują gorsze, a smakują zjawiskowo
Składniki:
- dwa-trzy dojrzałe banany,
- kilka łyżek śmietany 30 proc.,
- opcjonalnie - kawałki czekolady, cynamon, wiórki kokosowe, orzechy lub inne ulubione owoce.
Sposób przygotowania:
- Owoce obierz i pokrój w plasterki. Następnie banany przełóż do pudełka folii lub na blaszkę i włóż do zamrażalki. Po kilku godzinach wyciągnij je i przełóż do wysokiego naczynia.
- Do zamrożonych bananów dodaj śmietankę. Wskazówka - można dodać też czekoladę pokrojoną na kawałki, wiórki kokosowe, orzechy, owoce np. drobne kawałki truskawek, borówki, maliny. Wszystkie składniki miksuj do uzyskania kremowej masy.
- Tak przygotowane lody są gotowe do podania - świetnie się sprawdzą w rożkach, wafelkach lub serwowane w pucharkach. Smacznego!
- Sposób podania można dowolnie modyfikować. Podczas miksowania lodów można także dodać inne owoce, czy wspomnianą czekoladę. Wówczas smak będzie równie ciekawy co klasyczna odsłona.