Kalafior to pyszne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Nadaje się doskonale jako wkładka do zupy czy dodatek do dania głównego. Zawiera sporo błonnika pokarmowego, dlatego warto włączać go do diety pod każdą postacią. Jeśli chcesz zrezygnować z bułki tartej, możesz zastąpić ją mielonym siemieniem lnianym lub płatkami owsianymi. Panierka stanie się wtedy o wiele bardziej wartościowa i nie wpłynie w znaczący sposób na smak potrawy. Jednak prawdziwym hitem będzie dodanie do niej czegoś jeszcze innego.
Kiedy potrzebujesz bardziej wykwintnego dania, np. na romantyczną kolację, postaw na kalafiora w parmezanie. Tak przygotowany to istne "niebo w gębie". W towarzystwie kotletów bądź podany jako samodzielne danie z pysznym dipem będzie smakować każdemu. Składniki, które są potrzebne do przygotowania kalafiora w serowej panierce:
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 185 stopni. Do miseczki wsyp wszystkie przyprawy, dodaj oliwę i passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek i porządnie wymieszaj na jednolitą pastę. Kalafiora przełóż do miski, wylej na niego przygotowaną wcześniej pastę i dokładnie wymieszaj. Każda różyczka musi być w całości oblepiona przyprawami. Przykryj miskę folią i odłóż zamarynowane warzywo na 10 minut. Po tym czasie każdą różyczkę obtocz w parmezanie. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej kalafior. Piecz przez ok. 35 minut, aż kalafior będzie gotowy.
Jeśli przejadły ci się klasyczne kotlety, spróbuj czegoś bardziej egzotycznego. Do panierowania zamiast bułki tartej użyj wiórków kokosowych. Zanim obtoczysz w nich mięso, zmiel je lekko w młynku do kawy czy blenderze. Dzięki temu kokosowa panierka zostanie na miejscu podczas smażenia i nie będzie odchodzić od kurczaka. Żeby nadać kotletom jeszcze więcej charakteru, dodaj do wiórków przyprawy, które przełamią ich słodycz, np. curry czy ostrą paprykę w proszku. Tak przygotowane mięso doskonale komponuje się z powyższym parmezanowym kalafiorem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.