Przydomowe uprawy warzyw to nie tylko powód do dumy, ale niestety ogrom pracy. Ogórki, które chętnie i licznie sadzimy w ogródkach i na działkach potrzebują czasami małej pomocy. Dzisiaj zdradźmy japońską technikę, która sprawi, że plony będą liczne, zdrowe i obłędnie smaczne.
Nic nie może się równać z domową uprawą ekologicznych warzyw i owoców. Na polskich grządkach króluje marchew, koper, pomidory, kapusta i oczywiście truskawki. Prawdziwą perełką są jednak ogórki, które później chętnie dodajemy do sałatek czy zamykamy w słoikach na zimę. Co jednak zrobić, gdy plony są marne? Na pomoc rusza japońska metoda, która potrafi zdziałać cuda, a jest banalnie prosta i kosztuje grosze.
Japońska metoda gwarantuje lepszy wzrost i wytrzymałość sadzonek ogórków, a to wszystko dzięki umocnieniu systemu korzeniowego. Jak tego zatem dokonać? To dziecinnie proste - wystarczy połączyć trociny z gorącą wodą. Dwa składniki mieszamy w wiadrze, a następnie formujemy niewielkie kawałki, w których umieszczamy nasiona ogórka.
Tak przygotowane nasiona w trocinach, wkładamy do wcześniej wykopanych dołków na grządce. Pamiętajmy, że ogórki siejemy w żyznej, próchniczej ziemi, a stanowisko powinno być słoneczne, tak by przez cały dzień warzywa miały dostęp do słońca. Nie zapominajmy także o codziennym podlewaniu.
Właściwe warunki i odpowiednie stanowisko dla ogórków to jednak nie wszystko. Liczy się także podlewanie, ale zwykła woda może czasami nie wystarczyć. Wówczas warto dodatkowo postawić na nawóz, który przygotujemy z naturalnych środków, bez chemii i wydawania kroci w sklepach ogrodniczych.
Do zrobienia tego nawozu potrzebujecie jedynie trzech listków laurowych, garści ziaren czarnuszki i litra wody. Ziarna należy dokładnie zmielić, a następnie połączyć z resztą składników i zalać ciepłą wodą. Miksturę odstawiamy na noc, a o poranku możemy odcedzić produkty i zabrać się za podlewanie. Warzywa będą rosnąć jak na drożdżach, a ich smak będzie o niebo lepszy!