Pita - przepis na pieczywo z patelni. Wybierz odpowiednią mąkę i napchaj placek mięsem - uczta jak w Turcji

Chlebek pita to pieczywo bardzo popularne w kuchni Bliskiego Wschodu i na pewno zdarzyło wam się jeść kebab lub gyros właśnie w picie. Te pyszne chlebki z patelni robi się błyskawicznie i w naprawdę łatwy sposób. Jednak musisz wybrać odpowiednią mąkę. Nie każda się sprawdzi.

Przepis na chleb pita był znany już w starożytności. Te cienkie pszenne placki wciąż są bardzo popularne, jednak nie tylko w kuchni Bliskiego Wschodu - cały świat je pokochał i jak wybieramy się na przykład na kebab, najczęstszym wyborem jest właśnie pita hojnie wypchana mięsem i warzywami. Przepis na chleb pita jest banalny i nikomu nie sprawi problemu. Ważna jest jednak mąka - do pity używamy pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału. Typ 450 będzie idealny. Lepiej zrezygnuj z mąk pełnoziarnistych.

Zobacz wideo

Pita - przepis na chlebki z patelni

Składniki:

  • 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 350 g mąki pszennej niskiego typu przemiału.

Chlebki pita - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj sól i drożdże i wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj wodę. 
  2. Zacznij mieszać ciasto najpierw łyżką, później zacznij energicznie zagniatać, stopniowo dolewając oliwę. 
  3. Kiedy zagnieciesz już gładkie i elastyczne ciasto, uformuj je w kulkę, a miskę przykryj ściereczką. Następnie odłóż ciasto na ok. godzinę, by wyrosło. 
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 jednakowych części. Każdą z nich uformuj w kulkę i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 10 minut. 
  5. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na placek o średnicy ok. 20 cm i połóż na porządnie rozgrzaną, sucha patelnię. 
  6. Smaż ok. 2 minut z każdej strony. Pitę podawaj jako dodatek do dań z grilla lub zawiń w nie mięso i warzywa, dodaj ulubiony sos i masz domowy kebab. 

Wskazówka: Przepis na chlebki pita, który podaliśmy, jest tym podstawowym. Możesz jednak go nieco urozmaicić, dodając przeciśnięty czosnek lub suszone oregano albo inne przyprawy, które lubisz. Ciekawym dodatkiem są płatki chili albo mieszanka curry. Wystarczy odrobina, a chlebki zyskają zupełnie nowy smak. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.