Domowe specyfiki i przetwory nie mają sobie równych. Właśnie dlatego z produktów dostępnych na przysłowiowe wyciągnięcie ręki, warto przygotować lecznicze i smakowite rarytasy. Jednym z nich jest syrop z czarnego bzu, który doskonale pamiętam z czasów dzieciństwa. Wówczas to babcia szykowała zapasy tego specjału na zimę.
Czarny bez to roślina, którą znajdziemy w całej Polsce. Znamy ją przede wszystkim z pięknych kwiatów, które równie obłędnie pachną. Niewiele osób jednak wie, że można z nich wyczarować specyfiki i domowe medykamenty. Poza sokiem, wypiekami czy nalewką zrobimy z nich znakomity syrop, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Co ciekawe, połączenie odpowiednich składników z bzem może działać także na złagodzenie alergii, zmniejszenie poziomu cholesterolu, a tym samym zapobiegać rozwojowi miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Kwiaty czarnego bzu zawierają także witaminy (A, B1, B2, B3 i C) oraz potas, magnez, wapń czy żelazo. Ponadto zawarta w kwiatach cholina korzystnie wpływa na układ nerwowy i zmniejsza ryzyko rozwoju depresji i choroby Alzheimera. Jak zatem wykorzystać te cudowne właściwości rośliny? Wystarczy przygotować czteroskładnikowy syrop z naszego przepisu - szczegóły znajdziesz w recepturze poniżej.
Składniki potrzebne na syrop:
Sposób przygotowania: