Nie idź, biegnij do sklepu po młodą kapustę. Z tym dodatkiem smakuje obłędnie, a przepis jest banalny

Początek czerwca to najlepszy moment, żeby przygotować młodą kapustę z koperkiem. To najlepsza propozycja dla wszystkich, którzy dbają o linię i zukają pomysłu na zdrowy posiłek. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do obiadu, a bez zagęszczania smakuje najlepiej. Dodaj kilka przypraw, a wyniesiesz jej smak pod niebiosa. Przepis jest prostszy, niż myślisz.

Kiedy młoda kapusta pojawi się na straganach, to znak, żeby przygotować z niej coś pysznego. Czasu nie ma wiele, ponieważ sezon na to warzywo trwa tylko do sierpnia. Powinna znaleźć się ona w codziennej diecie, ponieważ zbawiennie wpływa na nasz organizm i uzupełnia niedobory cennych witamin oraz minerałów. Jednym z najbardziej klasycznych dań jest świeża młoda kapusta z koperkiem, a z tym przepisem zrobisz ją w mig.

Zobacz wideo Kapusta ma tyle samo witaminy C co cytrusy! Samo zdrowie

Dlaczego warto jeść kapustę?

Jak to mawiali w starożytności, "kapusta jest dobra na wszystko" i mieli wtedy rację. Nie dość, że ma mało kalorii, to jest prawdziwą kopalnią witamin, takich jak C, A czy B. Ponadto zapewnia uzupełnienie cennych minerałów i wspomaga leczenie wszelkich chorób związanych ze stawami. Jedzenie kapusty zapobiega anemii, podnosi odporność oraz zbawiennie wpływa na stan naszych włosów, paznokci i skóry.

Kto by nie chciał zatem dodać tego warzywa do codziennej diety. Z kapusty można wyczarować masę przepysznych dań. Sprawdzi się w formie bigosu, pysznie smakuje zasmażana, wykorzystuje się ją do przyrządzenia sałatek czy wzbogaca smak wielu obiadowych dań. Najlepsza jest jednak klasycznie, ugotowana z dodatkiem koperku, a przepis na jej przygotowanie jest banalnie prosty.

Składniki:

  • główka młodej, zielonej kapusty,
  • średni pęczek koperku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 cebule,
  • 2 szklanki wody,
  • 3 listki laurowe,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z kapusty zdejmujemy odstające i mniej jędrne liście, dokładnie myjemy i szatkujemy ją na drobno, pomijając głąb.
  • Do garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę z kminkiem i liśćmi laurowymi, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut pod przykryciem.
  • W międzyczasie na łyżce oliwy podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Następnie, podsmażoną cebulkę wrzucamy do wywaru z kapusty oraz doprawiamy całość solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Gdy kapusta jest już miękka, dodajemy poszatkowany koperek i po mniej więcej dwóch minutach kapusta jest gotowa.
Więcej o: