Kiedy młoda kapusta pojawi się na straganach, to znak, żeby przygotować z niej coś pysznego. Czasu nie ma wiele, ponieważ sezon na to warzywo trwa tylko do sierpnia. Powinna znaleźć się ona w codziennej diecie, ponieważ zbawiennie wpływa na nasz organizm i uzupełnia niedobory cennych witamin oraz minerałów. Jednym z najbardziej klasycznych dań jest świeża młoda kapusta z koperkiem, a z tym przepisem zrobisz ją w mig.
Jak to mawiali w starożytności, "kapusta jest dobra na wszystko" i mieli wtedy rację. Nie dość, że ma mało kalorii, to jest prawdziwą kopalnią witamin, takich jak C, A czy B. Ponadto zapewnia uzupełnienie cennych minerałów i wspomaga leczenie wszelkich chorób związanych ze stawami. Jedzenie kapusty zapobiega anemii, podnosi odporność oraz zbawiennie wpływa na stan naszych włosów, paznokci i skóry.
Kto by nie chciał zatem dodać tego warzywa do codziennej diety. Z kapusty można wyczarować masę przepysznych dań. Sprawdzi się w formie bigosu, pysznie smakuje zasmażana, wykorzystuje się ją do przyrządzenia sałatek czy wzbogaca smak wielu obiadowych dań. Najlepsza jest jednak klasycznie, ugotowana z dodatkiem koperku, a przepis na jej przygotowanie jest banalnie prosty.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku: