Sezonowe owoce smakują o tej porze roku najlepiej, dlatego warto dodać je do wypieków i deserów. Ciasto z truskawkami to absolutny numer jeden wśród czerwcowych deserów. Z moją recepturą pójdzie jak z płatka - skład jest banalnie prosty i krótki, a samo przygotowanie trwa zaledwie kilka minut.
Warto jeść sezonowo - wówczas możemy liczyć nie tylko na najwyższą jakość produktów, ale też na niską cenę i oczywiście obłędny smak, którego nie da się podrobić. Wśród czerwcowych owoców to właśnie truskawki zajmują podium. Jak je zatem przygotować, by smakowały wyśmienicie? Jednym z klasycznych przepisów jest pulchne i miękkie ciasto jogurtowe czy maślankowe. Nabiał, który jest tu bazą, doskonale się komponuje z sezonowymi rarytasami i gwarantuje efekt jak u babci.
Do przygotowania pulchnego ciasta z truskawkami nie trzeba wiele. Podstawą są oczywiście słodkie i dojrzałe owoce - najlepiej te z polskich upraw. W składzie naszego deseru króluje wspomniany już nabiał, a także jaja, cukier, olej i mąka. Wszystko wystarczy połączyć w odpowiedniej kolejności, dodać truskawki i wstawić ciasto do piekarnika. To banalna i ekspresowa metoda, która zawsze się udaje!
Składniki:
Sposób przygotowania: