To ciasto króluje u mnie w czerwcu. Wrzucam truskawki do gęstej masy i wychodzi placek jak u babci

Marzysz o domowych wypiekach, ale pieczenie cię przerasta? Zamiast rezygnować, postaw na ekspresowe i bardzo łatwe ciasto truskawkowe. Wystarczy do gęstej masy wrzucić owoce, wszystko wymieszać i przelać na blaszkę, a reszta dosłownie robi się sama. Tego wyjątkowego smaku nie da się podrobić!

Sezonowe owoce smakują o tej porze roku najlepiej, dlatego warto dodać je do wypieków i deserów. Ciasto z truskawkami to absolutny numer jeden wśród czerwcowych deserów. Z moją recepturą pójdzie jak z płatka - skład jest banalnie prosty i krótki, a samo przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. 

Zobacz wideo Galette z truskawkami

Tego ciasta z truskawkami nie pobije żaden deser. Robię je w mniej niż kwadrans

Warto jeść sezonowo - wówczas możemy liczyć nie tylko na najwyższą jakość produktów, ale też na niską cenę i oczywiście obłędny smak, którego nie da się podrobić. Wśród czerwcowych owoców to właśnie truskawki zajmują podium. Jak je zatem przygotować, by smakowały wyśmienicie? Jednym z klasycznych przepisów jest pulchne i miękkie ciasto jogurtowe czy maślankowe. Nabiał, który jest tu bazą, doskonale się komponuje z sezonowymi rarytasami i gwarantuje efekt jak u babci. 

Do przygotowania pulchnego ciasta z truskawkami nie trzeba wiele. Podstawą są oczywiście słodkie i dojrzałe owoce - najlepiej te z polskich upraw. W składzie naszego deseru króluje wspomniany już nabiał, a także jaja, cukier, olej i mąka. Wszystko wystarczy połączyć w odpowiedniej kolejności, dodać truskawki i wstawić ciasto do piekarnika. To banalna i ekspresowa metoda, która zawsze się udaje!

Truskawkowe ciasto na maślance. Pyszne, pulchne i pełne owoców

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki maślanki lub kefiru,
  • 170 g cukru,
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru waniliowego
  • świeże truskawki,
  • cukier puder do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, a wszystkie produkty wyciągnij wcześniej z lodówki. 
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszaj łyżką. 
  3. Następnie wlej maślankę lub kefir, wbij jajka, wlej olej. Wszystkie składniki miksuj na małych obrotach do połączenia. 
  4. Na koniec, gdy wszystko ładnie się połączy w kremową masę, wrzuć pokrojone na kawałki truskawki. 
  5. Ciasto delikatnie zamieszaj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Nasz placek piecz około 40-50 minut. Najlepiej do suchego patyczka, smacznego!
  7. Wskazówka - na koniec udekoruj ciasto cukrem pudrem. Można też polać wypiek lukrem. 
Więcej o: