Mięso mielone króluje w kuchniach wielu krajów i nie tylko Polacy często sięgają po ten produkt. Mięso mielone jest także bardzo ważnym składnikiem wielu dań kuchni meksykańskiej i dziś zdradzimy wam przepis na prawdziwy klasyk. Będzie intensywnie, lekko pikantnie i przepysznie. Oprócz mięsa wystarczy kilka składników, które kupisz w każdym sklepie.
Carey Jaman /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Włosi mają pizzę, Hiszpanie paellę, my - pierogi. Meksykanie mają burrito i chili con carne i dziś tą drugą potrawą się zajmiemy. Chili con carne to w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu ostrą papryczkę z mięsem. To coś w rodzaju gęstego sosu na bazie mielonej wołowiny, pomiarów, papryki i fasoli. Przepis na chili con carne jest banalny i co ważne - to świetny pomysł na danie jednogarnkowe. Jeśli nie wiesz, co zrobić z mięsa mielonego, wyrusz w kulinarną podróż do Meksyku i przygotuj obiad, który zaskoczy i oczaruje całą twoją rodzinę. A jeśli chodzi o ostrą papryczkę - dodaj jej tyle, ile lubisz, nie musi to być bardzo ostre danie. Ważne, by ostrość papryki nie stłumiła boskiego smaku mielonej wołowiny.
REKLAMA
Zobacz wideo
Najlepszy obiad z mięsa mielonego. Jak zrobić chili con carne?
Składniki:
ok. 700 g mielonej wołowiny
1 duża cebula,
puszka krojonych pomidorów,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 duża czerwona papryka,
1-2 papryczki chili,
2-3 ząbki czosnku,
puszka czerwonej fasoli,
puszka kukurydzy konserwowej,
sól, pieprz, słodka i ostra papryczka, suszone oregano,
oliwa do smażenia,
kolendra lub natka pietruszki do posypania.
Chili con carne - sposób wykonania:
Przygotuj garnek lub szeroki rondel i rozgrzej w nim oliwę. Powinna pokrywać cienką taflą całe dno naczynia. Następnie porządnie rozgrzej oliwę i dodaj cebulę posiekaną w kostkę. Następnie dodaj mieloną wołowinę, wymieszaj i podsmażaj, aż mięso zmieni kolor.
Czosnek drobno posiekaj lub zmiel w prasce i dodaj do garnka z mięsem. Paprykę pokrój w niewielkie paski lub kostkę, ostrą papryczkę posiekaj (jeśli nie chcesz, by danie wyszło zbyt ostre, usuń nasionka).
Dodaj krojone pomidory z puszki, dopraw przyprawami i zmniejsz moc palnika. Garnek przykryj i duś całość ok. 15 minut. Jeśli uważasz, że potrawa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę bulionu wołowego.
Po upływie 15 minut dodaj czerwoną fasolę odsączoną z zalewy oraz kukurydzę. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez ok. 10-15 minut. Kiedy smaki się połączą, możesz serwować danie. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą. Możesz dodać także starty ser.
Z czym podawać chili con carne? Opcji jest kilka. Jeśli już chcemy serwować to danie iście po meksykańsku, podajmy je z nachosami lub kukurydzianą tortillą, lekko podsmażoną na patelni. Możesz także podawać to danie ze świeżym pieczywem lub grzankami - to już kwestia twoich upodobań.