Jeśli szukasz przepisu na szybki obiad, koniecznie musisz wypróbować minutowe steki ze schabu. Steki minutowe, jak sama nazwa wskazuje, robi się minutę z jednej strony i minutę z drugiej. Możesz podawać je na setki sposobów - z lekką surówką, ziemniakami, ryżem lub ulubionym sosem. Musisz jednak wiedzieć dwie ważne rzeczy - mięso musi być dość cienko rozbite, natomiast tłuszcz na patelni porządnie rozgrzany. Co jest fajnego w tych stekach oprócz szybkości wykonania? Możesz użyć każdej przyprawy - zawsze będą wyśmienite.
Szybki obiad. Te steki z patelni są gotowe w dwie minuty
Składniki:
- kilka dość cienkich kawałków schabu, szynki lub innego mięsa (ok. 1,5 cm grubości),
- tłuszcz do smażenia,
- sól, pieprz, słodka, ostra papryka, czosnek suszony lub inne ulubione przyprawy,
- ulubione dodatki - ziemniaki, ryż, surówka, sosy.
Minutowe steki z patelni. Sposób wykonania:
- Mięso delikatnie rozbij, polecam zrobić to pięścią (jeśli masz pierścionki, zdejmij je). Następnie natrzyj ulubionymi przyprawami i jeśli masz czas, odstaw mięso na jakiś czas, by się zamarynowało. Możesz tę czynność zrobić wcześniej, na przykład przed wyjściem do pracy lub dzień przed planowanym wykonaniem potrawy.
- Jeśli odstawiasz mięso do lodówki, przed smażeniem doprowadź je do temperatury pokojowej. Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz - może to być olej, masło klarowane lub smalec. Pamiętaj jednak, że smalec ma wysoką temperaturę dymienia - bardzo szybko robi się gorący.
- Połóż mięso na rozgrzanym tłuszczu i smaż minutę z jednej strony i minutę z drugiej. Następnie pozostaw steki do odpoczęcia i zajadaj się przepysznym mięsem.
Minutowe steki możesz zrobić z wielu mięs. W przepisie podałam schab, bo to ogólnodostępne mięso, które w zasadzie każdy lubi i szybko przyjmuje temperaturę. Możesz jednak także użyć filetu z indyka, kurczaka, kawałków szynki lub karkówki i oczywiście wołowiny.