Obiad na szybko, przez który oszalejesz ze szczęścia. Nikt nie uwierzy, że jest gotowy w dwie minuty

Szukasz pomysłu na szybki obiad, ale jajko sadzone i gotowe mrożonki ci się przejadły? Mamy dla ciebie coś fantastycznego. Wystarczy, że masz schab, porządną patelnię i kilka dodatków. W dwie minuty zrobisz mięso, które smakuje jak z restauracji.

Jeśli szukasz przepisu na szybki obiad, koniecznie musisz wypróbować minutowe steki ze schabu. Steki minutowe, jak sama nazwa wskazuje, robi się minutę z jednej strony i minutę z drugiej. Możesz podawać je na setki sposobów - z lekką surówką, ziemniakami, ryżem lub ulubionym sosem. Musisz jednak wiedzieć dwie ważne rzeczy - mięso musi być dość cienko rozbite, natomiast tłuszcz na patelni porządnie rozgrzany. Co jest fajnego w tych stekach oprócz szybkości wykonania? Możesz użyć każdej przyprawy - zawsze będą wyśmienite. 

Zobacz wideo

Szybki obiad. Te steki z patelni są gotowe w dwie minuty

Składniki:

  • kilka dość cienkich kawałków schabu, szynki lub innego mięsa (ok. 1,5 cm grubości),
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól, pieprz, słodka, ostra papryka, czosnek suszony lub inne ulubione przyprawy,
  • ulubione dodatki - ziemniaki, ryż, surówka, sosy.

Minutowe steki z patelni. Sposób wykonania:

  1. Mięso delikatnie rozbij, polecam zrobić to pięścią (jeśli masz pierścionki, zdejmij je). Następnie natrzyj ulubionymi przyprawami i jeśli masz czas, odstaw mięso na jakiś czas, by się zamarynowało. Możesz tę czynność zrobić wcześniej, na przykład przed wyjściem do pracy lub dzień przed planowanym wykonaniem potrawy.
  2. Jeśli odstawiasz mięso do lodówki, przed smażeniem doprowadź je do temperatury pokojowej. Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz - może to być olej, masło klarowane lub smalec. Pamiętaj jednak, że smalec ma wysoką temperaturę dymienia - bardzo szybko robi się gorący.
  3. Połóż mięso na rozgrzanym tłuszczu i smaż minutę z jednej strony i minutę z drugiej. Następnie pozostaw steki do odpoczęcia i zajadaj się przepysznym mięsem.

Minutowe steki możesz zrobić z wielu mięs. W przepisie podałam schab, bo to ogólnodostępne mięso, które w zasadzie każdy lubi i szybko przyjmuje temperaturę. Możesz jednak także użyć filetu z indyka, kurczaka, kawałków szynki lub karkówki i oczywiście wołowiny

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.