Bezmięsne obiady są coraz popularniejsze. W końcu, dlaczego nie eksperymentować w tej kwestii i nie stworzyć obiadu bez ani grama mięsa? Kotlety z jaj to dość znany przepis, jednak moja teściowa zdradziła mi sposób na to, jak podkręcić ich smak. Od teraz dodaję do masy pieczarki.
fot.istock/Elena_Danileiko
REKLAMA
REKLAMA
Kotlety z jajek są sycące, pyszne i posmakują nawet największym wielbicielom mięsnych potraw. Ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje niewiele czasu. Doskonale pasują do gotowanych ziemniaków i surówki z ulubionych warzyw.
REKLAMA
Zobacz wideo Faszerowane jaja w skorupkach
Kotlety z jajek - przepis. Moja teściowa zawsze dodaje pieczarki
Kotlety z jajek z pieczarkami to kompletnie inny wymiar smaku. O tym dodatku powiedziała mi moja teściowa. Spróbowałam i okazało się, że to doskonały pomysł. Kotlety są znacznie smaczniejsze i bardziej soczyste.
ulubione przyprawy: papryka ostra, sól i pieprz, opcjonalnie przyprawa do kurczaka.
Przepis na kotlety z jaj. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy, a gdy wystygną, siekamy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulkę i pieczarki, smażymy przez kilka minut i studzimy. Następnie dodajemy je do posiekanych jajek i posiekanego szczypiorku.
Do wymieszanych jajek z warzywami wbijamy dwa jajka, wsypujemy też bułkę tartą. Ser ścieramy na tarce i również dodajemy do masy. Doprawiamy ją ulubionymi przyprawami.
Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki na rumiano z każdej strony. Możemy też upiec kotlety jajeczne w piekarniku, jeśli zależy nam na mniejszej ilości tłuszczu. Smacznego!