• Link został skopiowany

Okrąglutkie kotlety, które biją mielone na głowę. Moja teściowa poradziła mi, bym dodała ten składnik

Bezmięsne obiady są coraz popularniejsze. W końcu, dlaczego nie eksperymentować w tej kwestii i nie stworzyć obiadu bez ani grama mięsa? Kotlety z jaj to dość znany przepis, jednak moja teściowa zdradziła mi sposób na to, jak podkręcić ich smak. Od teraz dodaję do masy pieczarki.
Kotlety z jajek (zdjęcie ilustracyjne)
fot.istock/Elena_Danileiko

Kotlety z jajek są sycące, pyszne i posmakują nawet największym wielbicielom mięsnych potraw.  Ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje niewiele czasu. Doskonale pasują do gotowanych ziemniaków i surówki z ulubionych warzyw.  

Zobacz wideo Faszerowane jaja w skorupkach

Kotlety z jajek - przepis. Moja teściowa zawsze dodaje pieczarki 

Kotlety z jajek z pieczarkami to kompletnie inny wymiar smaku. O tym dodatku powiedziała mi moja teściowa. Spróbowałam i okazało się, że to doskonały pomysł. Kotlety są znacznie smaczniejsze i bardziej soczyste. 

Składniki: 

  • 6 jajek ugotowanych na twardo, 
  • 2 surowe jajka, 
  • pół pęczka szczypiorku, 
  • 200 g pieczarek, 
  • 1 cebula, 
  • 100 g żółtego sera, 
  • 2 łyżki bułki tartej i bułka do obtoczenia, 
  • olej do smażenia, 
  • ulubione przyprawy: papryka ostra, sól i pieprz, opcjonalnie przyprawa do kurczaka. 

Przepis na kotlety z jaj. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka gotujemy, a gdy wystygną, siekamy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulkę i pieczarki, smażymy przez kilka minut i studzimy. Następnie dodajemy je do posiekanych jajek i posiekanego szczypiorku. 
  2. Do wymieszanych jajek z warzywami wbijamy dwa jajka, wsypujemy też bułkę tartą. Ser ścieramy na tarce i również dodajemy do masy. Doprawiamy ją ulubionymi przyprawami. 
  3. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki na rumiano z każdej strony. Możemy też upiec kotlety jajeczne w piekarniku, jeśli zależy nam na mniejszej ilości tłuszczu. Smacznego! 
Więcej o: