Mistrzowski kompot truskawkowy na zimę. Zrób zapas, bo jest tak dobry, że wypijesz go jeszcze w wakacje

Kilogramy truskawek leżakują w lodówce i czekają, aż je wykorzystasz? Zamiast po raz kolejny piec ciasta czy szykować koktajle, postaw na babciny napój, który doskonale zasili domową spiżarnię. Kompot z truskawek na zimę to nie lada rarytas, który szczególnie doceni się po sezonie, gdy czerwone owoce będą drogie, znacznie mniej apetyczne i dostępne jedynie w supermarketach.

Zastanawiasz się, jak wykorzystać nadprogramową ilość truskawek? Zapomnij o wypiekach, dżemach i innych czasochłonnych specjałach i postaw na coś, czego nigdy nie brakowało w babcinej spiżarni. Mowa tu o domowym i obłędnie smacznym kompocie, który orzeźwia w upalne dni i daje radość po sezonie - w jesienne i zimowe popołudnia.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Kilogramy truskawek czekają? Ten kompot na zimę szybko pochłonie sezonowe owoce

W babcinej kuchni nigdy nic się nie marnowało, a przede wszystkim sezonowe rarytasy. Teraz truskawek jest pod dostatkiem, więc warto zrobić z nich jak najwięcej smakowitych przetworów i ekologicznych specjałów. Jednym z nich jest truskawkowy kompot na zimę, który stanowi nie tylko smakowity podwieczorek, ale i klasyczny dodatek do obiadu.

Jeśli myślisz, że jego przygotowanie jest trudne czy czasochłonne, to jesteś w dużym błędzie. Z naszą recepturą pójdzie jak z płatka. Smak będzie równie wyjątkowy jak ten z beztroskich lat dzieciństwa, gdy babcia czy mama nalewała nam go do szklanek z cienkiego szkła ulokowanego w charakterystycznym koszyczku.

Co zatem zrobić, by nasz kompot smakował jak u babci? Wystarczy zadbać o piękne, dojrzałe i czerwone truskawki. Sezonowe owoce potrzebują jedynie odrobiny cukru, solidnej porcji wody i optymalnie kilku malin, cytryny lub rabarbaru. Szczegółowy przepis zdradzamy poniżej. 

Babciny kompot z truskawek na zimę. Tego smaku nie da się podrobić 

Składniki: 

  • 1 kg truskawek,
  • 750 ml wody,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny - można pominąć.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj większy garnek i wlej do niego wodę. Kiedy się zagotuje, wsyp cukier i wymieszaj, by się rozpuścił.
  2. Do słodkiego płynu wrzuć teraz dokładnie umyte i odszypułkowane truskawki. 
  3. Całość zagotuj. Od tego momentu odliczaj 10 minut. Gdy czas upłynie, wyłącz palnik. 
  4. Na koniec dodaj do kompotu sok z cytryny. Wszystko wymieszaj i przelej do mniejszych słoików. 
  5. Słoiki zakręć dokładnie, a następnie poddaj je pasteryzacji w garnku wyłożonym ściereczką. 
  6. Na koniec gotowe słoje z kompotem ustawiaj na ściereczce do góry dnem i pozostaw na blacie do całkowitego ostudzenia. 
  7. Po tym czasie układaj słoiki z kompotem w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Smacznego!
Jak najlepiej wykorzystać Twoim zdaniem truskawki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.