• Link został skopiowany

Gołąbki bez zawijania z piekarnika. Zrobisz je w ekspresowym tempie i ze smakowitym rezultatem

Tradycyjnym gołąbkom nie da się odmówić smaku i aromatu. Problem nierzadko stanowi jednak długi i żmudny proces przygotowań. Aby ułatwić sobie życie, warto skorzystać z przepisu na gołąbki z piekarnika. Smakują równie dobrze, a nie trzeba ich zawijać w kapustę.
Gołąbki bez zawijania zapiekane w piekarniku smakują równie dobrze, co w klasycznej wersji
fot. Elena_Danileiko / iStock.com

Gołąbki bez zawijania to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej oraz tym, którzy nie mają czasu na obgotowywanie kapusty i ściąganie liści według klasycznej receptury. W takim wydaniu potrawa smakuje wyśmienicie, a na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

Najprostszy przepis na gołąbki. Nie trzeba ich nawet zawijać

Przy gołąbkach z piekarnika nie namęczymy się tak, jak w przypadku tradycyjnego przysmaku. Jedyne, co trzeba bowiem zrobić, to ugotować na szybko kapustę (najlepiej włoską), połączyć składniki na farsz i przyrządzić zalewę pomidorową. Resztę zrobi za nas piekarnik. Gołąbki w takim wydaniu świetnie sprawdzą się na pyszny i pożywny obiad.

Składniki:

  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej,
  • 1 kg kapusty włoskiej,
  • 180 g ryżu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 słoik przecieru pomidorowego (ok. 90 g),
  • 1 cebula,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: suszony majeranek, tymianek, zioła prowansalskie.

Gołąbki bez zawijania z piekarnika. Sposób przygotowania

Kapustę przekrój na trzy części, umieść je w wysokim garnku, po czym zalej zimną wodą, posól i ugotuj. Po ok. 10 minutach odlej wodę i odstaw kapustę do lekkiego przestudzenia. W tym czasie obierz i zmiel lub drobno poszatkuj cebulę oraz czosnek. 

W misce umieść mięso oraz opłukany na sicie ryż, cebulę i czosnek. Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, a następnie drobno ją posiekaj i wrzuć do pojemnika. Wbij także dwa jajka i dodaj kilka łyżek oleju. Dopraw wszystko solą i pieprzem wedle uznania. Możesz także dodać dowolne przyprawy. Wymieszaj składniki i wyrób z nich jednolitą masę.

W kolejnym kroku przygotuj zalewę. Zagotuj w rondlu ok. dwóch litrów wody. Wlej do niej przecier pomidorowy i nie zapomnij dodać nieco soli. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym umieść uformowane gołąbki z masy kapuściano-mięsno-ryżowej.

Ułożone gołąbki zalej pomidorowym sosem. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez godzinę. Po tym czasie wyjmij pachnące danie i zaserwuj je na ciepło wraz z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej o: