Gołąbki bez zawijania to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej oraz tym, którzy nie mają czasu na obgotowywanie kapusty i ściąganie liści według klasycznej receptury. W takim wydaniu potrawa smakuje wyśmienicie, a na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Przy gołąbkach z piekarnika nie namęczymy się tak, jak w przypadku tradycyjnego przysmaku. Jedyne, co trzeba bowiem zrobić, to ugotować na szybko kapustę (najlepiej włoską), połączyć składniki na farsz i przyrządzić zalewę pomidorową. Resztę zrobi za nas piekarnik. Gołąbki w takim wydaniu świetnie sprawdzą się na pyszny i pożywny obiad.
Składniki:
Kapustę przekrój na trzy części, umieść je w wysokim garnku, po czym zalej zimną wodą, posól i ugotuj. Po ok. 10 minutach odlej wodę i odstaw kapustę do lekkiego przestudzenia. W tym czasie obierz i zmiel lub drobno poszatkuj cebulę oraz czosnek.
W misce umieść mięso oraz opłukany na sicie ryż, cebulę i czosnek. Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, a następnie drobno ją posiekaj i wrzuć do pojemnika. Wbij także dwa jajka i dodaj kilka łyżek oleju. Dopraw wszystko solą i pieprzem wedle uznania. Możesz także dodać dowolne przyprawy. Wymieszaj składniki i wyrób z nich jednolitą masę.
W kolejnym kroku przygotuj zalewę. Zagotuj w rondlu ok. dwóch litrów wody. Wlej do niej przecier pomidorowy i nie zapomnij dodać nieco soli. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym umieść uformowane gołąbki z masy kapuściano-mięsno-ryżowej.
Ułożone gołąbki zalej pomidorowym sosem. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez godzinę. Po tym czasie wyjmij pachnące danie i zaserwuj je na ciepło wraz z ulubionymi dodatkami. Smacznego!