Domowe wypieki nie mają konkurencji, jednak przepis od mojej bratowej to naprawdę jeden z lepszych jakie w ostatnim czasie próbowałam. Placek z truskawkami, o którym mowa to idealne ciasto na każdą okazję. Pięknie się prezentuje i pozostaje świeży przez kilka dni. Warto jednak dodać, że znacznie szybciej zniknie z blachy, bo jest obłędnie smaczny i przypomina ciasto, które w dzieciństwie serwowała moja babcia.
Specjały z cukierni czasami okazują się być nawet lepsze od tych, które serwujemy w domu. Na szczęście moja bratowa, która pracuje w jednym ze słodkich lokali, zdradziła mi przepis na wyjątkowo pulchne ciasto z truskawkami. Placek przygotowany z tej receptury jest w jej lokalu bestsellerem, któremu ciężko się oprzeć. Wypróbowałam go u siebie w domu i daje słowo, że znika z blachy ekspresowo i doskonale smakuje do popołudniowej kawy, czy jako prosty podwieczorek.
Sekretem ciasta z truskawkami są nie tylko soczyste i dorodne owoce, ale także pozostałe składniki. By placek był idealnie miękki, pulchny oraz wilgotny nie można zapomnieć o nabiale. Bratowa poleciła, by użyć kefiru. Niezbędne są także jaja, cukier, mąka, olej, cukier waniliowy, a wisienką na torcie jest słodka kruszonka. Wszystko odpowiednio łączymy i w zasadzie na tym kończy się cała filozofia! Szczegółowy przepis zdradzam poniżej.
Składniki na ciasto:
Kruszonka:
Sposób przygotowania: