• Link został skopiowany

Truskawkowe ciasto lekkie jak chmurka. Przepis na ten obłędny placek zdradziła mi bratowa-cukierniczka

Moja bratowa zdradziła mi przepis na najlepsze ciasto z truskawkami, jakie kiedykolwiek jadłam. Recepturę zna z cukierni, w której pracuje - placek sprzedaje się tam jak gorące bułeczki. Wszystko to za sprawą nabiału, który sprawia, że całość jest puszysta, wilgotna i nieziemsko apetyczna.
Szybkie ciasto ucierane z truskawkami
Fot. iStock/Malgorzata Relewicz

Domowe wypieki nie mają konkurencji, jednak przepis od mojej bratowej to naprawdę jeden z lepszych jakie w ostatnim czasie próbowałam. Placek z truskawkami, o którym mowa to idealne ciasto na każdą okazję. Pięknie się prezentuje i pozostaje świeży przez kilka dni. Warto jednak dodać, że znacznie szybciej zniknie z blachy, bo jest obłędnie smaczny i przypomina ciasto, które w dzieciństwie serwowała moja babcia. 

Zobacz wideo Galette z truskawkami

Bratowa dała mi przepis z cukierni na puszyste ciasto z truskawkami

Specjały z cukierni czasami okazują się być nawet lepsze od tych, które serwujemy w domu. Na szczęście moja bratowa, która pracuje w jednym ze słodkich lokali, zdradziła mi przepis na wyjątkowo pulchne ciasto z truskawkami. Placek przygotowany z tej receptury jest w jej lokalu bestsellerem, któremu ciężko się oprzeć. Wypróbowałam go u siebie w domu i daje słowo, że znika z blachy ekspresowo i doskonale smakuje do popołudniowej kawy, czy jako prosty podwieczorek. 

Sekretem ciasta z truskawkami są nie tylko soczyste i dorodne owoce, ale także pozostałe składniki. By placek był idealnie miękki, pulchny oraz wilgotny nie można zapomnieć o nabiale. Bratowa poleciła, by użyć kefiru. Niezbędne są także jaja, cukier, mąka, olej, cukier waniliowy, a wisienką na torcie jest słodka kruszonka. Wszystko odpowiednio łączymy i w zasadzie na tym kończy się cała filozofia! Szczegółowy przepis zdradzam poniżej. 

Ciasto z truskawkami na kefirze. Przepis z cukierni dała mi bratowa

Składniki na ciasto:

  • 320 g mąki pszennej (typ do 550),
  • 100 g cukru,
  • 500 g truskawek,
  • 125 ml oleju,
  • 125 ml kefiru,
  • 3 duże jajka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Kruszonka:

  • 2 łyżki kremowego masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki pszenne. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od kruszonki. Wszystkie składniki ucieraj w dłoniach, na koniec ulep kulkę i włóż ją do folii, a następnie do lodówki. 
  2. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój na połówki lub mniejsze kawałki. 
  3. Do miski wybij jajka, dodaj cukier, cukier waniliowy i przez chwilę wszystko miksuj do uzyskania puszystej, jasnej masy.
  4. Następnie, cały czas miksując, wlej do jajek olej, kefir, dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz stopniowo dosypuj mąkę. Wszystkie składniki miksuj na średnich obrotach, aż wszystkie się połączą i nie będzie widocznych grudek. 
  5. Tak przygotowane ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wsyp równomiernie truskawki. Owoce delikatnie wciśnij w ciasto.
  6. Na truskawki układaj pokruszoną kruszonkę. 
  7. Ciasto piecz w 170 stopniach przez około 45 minut. Na koniec wystarczy je ostudzić i udekorować cukrem pudrem, smacznego!
Więcej o: