Zupa kalafiorowa to zdecydowanie jedna z zup, których nie da się nie lubić. Nie jest trudna w przygotowaniu, wychodzi dość tanio i przede wszystkim jest przepyszna. Jak podkręcić zupę kalafiorową? Już zdradzamy sekret idealnego obiadu.
simonidadj /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa kalafiorowa to zdecydowanie obiad na medal. Jest łatwa, szybka (o ile masz pod ręką rosół lub bulion) i przede wszystkim pyszna. Może się wydawać, że to taki obiadowy zwyklaczek - nic bardziej mylnego. Z tym przepisem zupa kalafiorowa wyjdzie mistrzowska, a na talerzu będzie prezentowała się apetyczne i elegancko. W kilka chwil przygotujesz obiad, który smakuje i wygląda jak z najlepszej restauracji. Dodaj serek topiony, a będziesz wylizywać talerz.
REKLAMA
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować
Zupa kalafiorowa - bez tego dodatku nie będzie tak smaczna
Składniki:
ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
1 kalafior,
4-5 ziemniaków,
2 niewielkie marchewki,
2 żółtka (opcjonalnie, ja bardzo lubię),
2-3 ząbki czosnku,
posiekany koperek,
ok. 70 g serka topionego o smaku śmietankowym,
śmietana 18 proc.,
sól, pieprz, odrobina curry,
masło.
Zupa kalafiorowa - sposób wykonania:
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę i całość chwilę podsmażaj.
Kiedy ziemniaki się zezłocą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze chwilkę. Następnie zalej całość gorącym bulionem.
Do gotującego się bulionu dodaj różyczki kalafiora, lekko osól i dodaj pieprz oraz curry. Na tym etapie możesz dodać również serek topiony - wcześniej warto go pokroić, szybciej się rozpuści.
Kiedy kalafior i reszta warzyw będzie już miękka, dodaj zahartowaną śmietankę. Śmietanę zahartuj z roztrzepanym żółtkiem i gotuj jeszcze kilka minut. Następnie całość zblenduj blenderem ręcznym.