Papiloty nie tylko we włosach, ale i na patelni. Kurczak w takim wydaniu to istny rarytas

Kurczak w papilotach to świetny pomysł na prosty i ekspresowy obiad z mięsem i warzywami w roli głównej. Dodatek aromatycznych ziół i przypraw podkręci smak dania, a papier do pieczenia sprawi, że będzie ono wyjątkowo kruche i delikatne.

Szybki obiad z kurczakiem to nie tylko kotlety w panierce czy filet zapiekany w piekarniku. Mając pod ręką mięso drobiowe, kilka ziemniaków, patelnię i papier do pieczenia, można przyrządzić smakowite danie. Jeśli masz mniej niż pół godziny na przygotowanie posiłku - koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem.

Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem

Ekspresowy obiad z mięsem i warzywami. Robię go co najmniej dwa razy w tygodniu

Kurczak z ziemniakami smażony na patelni wyłożonej papierem do pieczenia to danie, któremu trudno się oprzeć. Apetyczny zapach i jeszcze lepszy smak sprawią, że w zaledwie kilka minut będzie po posiłku. Śmiało wzbogać potrawę o swoje ulubione suszone przyprawy oraz zioła - wydobędą z mięsa jeszcze głębszy aromat. Filet z kurczaka w takim wydaniu doskonale sprawdzi się na prosty, pożywny i wyjątkowo pyszny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • 6 ziemniaków,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka oleju lub oliwy,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: rozmaryn, oregano, tymianek, bazylia.

Kurczak z ziemniakami i ziołami w papilotach. Sposób przygotowania

Zacznij od oczyszczenia mięsa z żyłek i ścięgien, a następnie posyp filety solą oraz pierzem. W kolejnym kroku umyj i obierz ziemniaki, po czym zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Po kilku minutach w misce odsącz je z nadmiaru skrobi i dopraw czosnkiem granulowanym, niedźwiedzim, ziołami prowansalskimi i innymi ulubionymi przyprawami.

Dużą patelnię wyłóż papierem do pieczenia, który następnie wysmaruj oliwą lub olejem roślinnym. Wyłóż na nim połowę doprawionych ziemniaków. Na warstwę warzyw połóż z kolei kurczaka i przykryj go resztą masy ziemniaczanej. Na koniec dociśnij papier i złóż go tak, by przypominał kształtem pieroga. Smaż całość obustronnie przez ok. 15 minut. Gotowe danie zaserwuj np. ze świeżą surówką, sałatką lub innymi warzywnymi dodatkami. Smacznego!

Więcej o: