Jak zrobić kompot z truskawek? Będzie pyszny, ale uważaj na proporcje

Wszyscy kochamy truskawki. Robimy z nimi cuda-niewidy, ciasta wszelakie, chłodne desery i oczywiście kompoty. Jak zrobić kompot z truskawek? Ten łatwy przepis równie łatwo zepsuć. Spójrzcie, jakich błędów nie popełniać.

Kompot z truskawek to napój, który nieodłącznie kojarzy się nam z latem i wakacjami. Przepis jest banalny, ale niektórym zdarza się przesadzić z cukrem - wówczas zamiast lekkiego, orzeźwiającego napoju mamy w szklance deser w formie płynnej. Jak zatem przygotować kompot, który świetnie ugasi pragnienie i jednocześnie będzie esencjonalny? Poniżej przepis i najlepsze proporcje.

Zobacz wideo

Jak zrobić kompot z truskawek?

Składniki:

  • 700 g truskawek
  • 2 litry wody
  • 1 i 1/3 szklanki cukru

Przepis na kompot z truskawek:

  1. Przygotuj większy garnek i wlej do niego wodę. Kiedy się zagotuje, wsyp cukier i wymieszaj, by się rozpuścił.
  2. Truskawki opłucz i oderwij szypułki. Następnie wrzuć je do gotującej się wody (większe owoce możesz przekroić na pół).
  3. Kiedy woda ponownie zawrze, gotuj kompot jeszcze przez 5-10 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej smakuje na zimno z plastrami cytryny oraz listkami świeżej mięty.

Kompot z truskawek możesz podawać również na ciepło. Jeśli jednak zimą najdzie cię ochota na letni kompot truskawkowy, możesz z powodzeniem użyć także mrożonych owoców. Jak mrozić truskawki? Mamy na to sprawdzony sposób. Zajrzyjcie tu. 

Lubisz domowe kompoty?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.