Makaron jest częścią kultury Włoch i ich dumą narodową. Najczęściej podaje się go na gorąco, w towarzystwie różnego rodzaju sosów. Oprócz uwielbianego spaghetti bolognese ogromną popularnością cieszy się carbonara. Tradycyjne danie składa się z makaronu, jajek, pancetty (dojrzewającego boczku wieprzowego), czarnego pieprzu oraz sera pecorino romano.
Makaron i pozostałe składniki stanowią nierozerwalną całość, dlatego Włosi oburzają się, gdy ktoś nazywana carbonarę sosem. Przepis na tę potrawę zawsze wzbudza ogromne emocje, bo ludzie przygotowują ją na różne sposoby. Niektórzy zamiast samych żółtek używają całych jaj, inni dorzucają smażoną cebulę, czosnek, kwaśną śmietanę. My podzielimy się tradycyjnym przepisem. Zdradziła mi go koleżanka, która przez kilka lat mieszkała we Włoszech. Oto potrzebne składniki:
Dozwolone są dwie modyfikacje. Zamiast pecorino romano możesz użyć sera parmigiano reggiano. Pancettę można za to zastąpić dojrzewającą wędliną, znaną jako guanciale.
Z podanych proporcji otrzymasz siedem porcji carbonary. Zacznij od usmażenia mięsa. Oprócz oleju możesz wlać na patelnię 2 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj żółtka na jednolity płyn. Zetrzyj ser na bardzo drobnych oczkach i podziel na dwie części. Jedną wymieszaj z żółtkami, drugą odłóż na bok. Do jajek i sera dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu. Nie żałuj sobie, bo danie ma być wyraziste. Ugotuj makaron, odcedź i przełóż na patelnię z boczkiem. Wlej masę jajeczną i wymieszaj całość. Dolej odrobinę wody, w której gotował się makaron. Przełóż porcję na talerz i posyp serem. Gotowe! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.