Kucharze są zgodni: tak robi się prawdziwą włoską carbonarę. Żaden czosnek, cebula ani śmietana

Spaghetti alla carbonara to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. Pomysły na jej wykonanie od lat wzbudzają kontrowersje, bo choć różnice tkwią w szczegółach, potrafią skutecznie zmienić smak. Wypróbuj nasz tradycyjny przepis na pyszny makaron.

Makaron jest częścią kultury Włoch i ich dumą narodową. Najczęściej podaje się go na gorąco, w towarzystwie różnego rodzaju sosów. Oprócz uwielbianego spaghetti bolognese ogromną popularnością cieszy się carbonara. Tradycyjne danie składa się z makaronu, jajek, pancetty (dojrzewającego boczku wieprzowego), czarnego pieprzu oraz sera pecorino romano.

Zobacz wideo Prawdziwe spaghetti carbonara w sześciu krokach

Spaghetti alla carbonara. Przepis tradycyjny, prosty i bez zbędnych dodatków

Makaron i pozostałe składniki stanowią nierozerwalną całość, dlatego Włosi oburzają się, gdy ktoś nazywana carbonarę sosem. Przepis na tę potrawę zawsze wzbudza ogromne emocje, bo ludzie przygotowują ją na różne sposoby. Niektórzy zamiast samych żółtek używają całych jaj, inni dorzucają smażoną cebulę, czosnek, kwaśną śmietanę. My podzielimy się tradycyjnym przepisem. Zdradziła mi go koleżanka, która przez kilka lat mieszkała we Włoszech. Oto potrzebne składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti n.5,
  • 8 żółtek,
  • 300 g pancetty,
  • 100 g sera pecorino romano,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Dozwolone są dwie modyfikacje. Zamiast pecorino romano możesz użyć sera parmigiano reggiano. Pancettę można za to zastąpić dojrzewającą wędliną, znaną jako guanciale.

Spaghetti alla carbonara. Przepis na pyszny makaron
Spaghetti alla carbonara. Przepis na pyszny makaron pexels.com/Engin Akyurt

Jak zrobić prawdziwą włoską carbonarę? Włosi byliby dumni

Z podanych proporcji otrzymasz siedem porcji carbonary. Zacznij od usmażenia mięsa. Oprócz oleju możesz wlać na patelnię 2 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj żółtka na jednolity płyn. Zetrzyj ser na bardzo drobnych oczkach i podziel na dwie części. Jedną wymieszaj z żółtkami, drugą odłóż na bok. Do jajek i sera dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu. Nie żałuj sobie, bo danie ma być wyraziste. Ugotuj makaron, odcedź i przełóż na patelnię z boczkiem. Wlej masę jajeczną i wymieszaj całość. Dolej odrobinę wody, w której gotował się makaron. Przełóż porcję na talerz i posyp serem. Gotowe! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.