• Link został skopiowany

Tradycyjne gołąbki już ci się przejadły? Spróbuj... zupy gołąbkowej. Rodzina zajada, aż się uszy trzęsą

Zupa gołąbkowa to danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom tradycyjnej kuchni polskiej. Potrawa jest wyjątkowo treściwa, pełna aromatu i dobrze znanego nam smaku. Co więcej, przygotowanie jej jest wyjątkowo proste.
Prosty przepis na aromatyczną zupę gołąbkową
fot. SIBAS_minich / iStock.com

Nietrudno znaleźć w naszym kraju (jak i poza nim) miłośników gołąbków. Tradycyjne danie kuchni polskiej od wielu lat przyrządzane jest według klasycznego przepisu. Jeśli komuś marzy się jednak nutka ekstrawagancji i chciałby poeksperymentować w kuchni - polecamy zapoznać się z recepturą na zupę gołąbkową. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Treściwa, aromatyczna i apetyczna. Taka właśnie jest zupa a'la gołąbki

Zupa gołąbkowa to potrawa zawierająca w sobie wszystkie składniki doskonale nam znane z przepisu na gołąbki. Nie brakuje w niej mięsa mielonego, ryżu, kapusty oraz innych aromatycznych dodatków. W połączeniu z domowym bulionem pachnie i smakuje wyjątkowo apetycznie. Jest nie tylko przepyszna, lecz także sycąca - w sam raz na codzienny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 2 l bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • 320 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 50 g ryżu,
  • ćwierć kapusty włoskiej,
  • 1 mała puszka pomidorów,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka masła
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • pół cebuli,
  • przyprawy: papryka ostra, oregano, tymianek, sól, pieprz,
  • garść posiekanej pietruszki lub koperku,
  • oliwa.

Zupa gołąbkowa. Sposób przygotowania

Zacznij od rozgrzania oliwy w sporym garnku. Umieść w środku mięso i dokładnie obsmaż je z każdej strony. Kiedy wieprzowina się zarumieni, dodaj umytego i posiekanego pora, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a także łyżkę masła. 

Podsmażaj całość przez kilka minut, po czym dorzuć startą marchew. Dopraw smażące się mięso i warzywa papryką, oregano, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. W kolejnym kroku zalej wszystko bulionem i zagotuj, a następnie dodaj suchy ryż i posiekaną kapustę. 

Na koniec umieść w zupie pomidory z puszki i podkręć ich smak odrobiną koncentratu pomidorowego. Gotuj danie jeszcze przez chwilę, a potem oprósz posiekaną pietruszką i zaserwuj ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego!

Więcej o: