Nietrudno znaleźć w naszym kraju (jak i poza nim) miłośników gołąbków. Tradycyjne danie kuchni polskiej od wielu lat przyrządzane jest według klasycznego przepisu. Jeśli komuś marzy się jednak nutka ekstrawagancji i chciałby poeksperymentować w kuchni - polecamy zapoznać się z recepturą na zupę gołąbkową.
Zupa gołąbkowa to potrawa zawierająca w sobie wszystkie składniki doskonale nam znane z przepisu na gołąbki. Nie brakuje w niej mięsa mielonego, ryżu, kapusty oraz innych aromatycznych dodatków. W połączeniu z domowym bulionem pachnie i smakuje wyjątkowo apetycznie. Jest nie tylko przepyszna, lecz także sycąca - w sam raz na codzienny obiad dla całej rodziny.
Składniki:
Zacznij od rozgrzania oliwy w sporym garnku. Umieść w środku mięso i dokładnie obsmaż je z każdej strony. Kiedy wieprzowina się zarumieni, dodaj umytego i posiekanego pora, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a także łyżkę masła.
Podsmażaj całość przez kilka minut, po czym dorzuć startą marchew. Dopraw smażące się mięso i warzywa papryką, oregano, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. W kolejnym kroku zalej wszystko bulionem i zagotuj, a następnie dodaj suchy ryż i posiekaną kapustę.
Na koniec umieść w zupie pomidory z puszki i podkręć ich smak odrobiną koncentratu pomidorowego. Gotuj danie jeszcze przez chwilę, a potem oprósz posiekaną pietruszką i zaserwuj ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego!