Wyśmienite polskie ciasto docenione na świecie. Poznaj przepis na najlepszą szarlotkę pod słońcem

Szarlotka to jedno z najsmaczniejszych ciast na świecie. Może konkurować o pierwsze miejsce jedynie z sernikiem. Nie zmienia to jednak faktu, że właśnie teraz jest najlepszy czas na zrobienie pysznego kruchego placka z jabłkami i kruszonką, w swoim domu. Nawet początkujący kucharze są w stanie je zrobić bez najmniejszego problemu.

Kruche ciasto nadziewane jabłkami to nie tylko proste, ale zarazem jedno z najsmaczniejszych ciast na świecie. Historia tego wypieku sięga początku XIX wieku we Francji, natomiast dziś w Polsce tworzymy prostą wersję z najłatwiej dostępnych składników. Połączenie kruchego spodu, tartych jabłek i cynamonu to prawdziwa poezja. Jeśli kochasz szarlotkę, to nie możesz nie skorzystać z tego przepisu.

Zobacz wideo Na TikToku jej śpiewem zachwycają się setki tysięcy. U nas z mamą upiekła genialne oponki

Poezja w każdym kęsie. Szarlotka to prawdziwy rarytas

Polską szarlotkę znamy i uwielbiamy od dekad, natomiast w 2024 roku została oficjalnie doceniona również na arenie międzynarodowej. Według rankingu stworzonego przez Taste Atlas, polską słodkość uznano za jedno najlepszych słodkich ciast na świecie.

Sekret tkwi w prostocie, do jej przygotowanie wystarczy kilka odpowiednich jabłek, kruche ciasto i chrupiąca kruszonka. Najlepiej smakuje podana na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Jeśli ktoś nie lubi jabłek, może wymienić je również na inne owoce, takie jak brzoskwinie lub gruszki. Naszym zdaniem najlepiej smakuje klasycznie upieczona z szarą renetą. Przepis jest na tyle prosty, że każdy jest w stanie przygotować ją samodzielnie w domu.

Przepis na ciasto kruche z jabłkiem i kruszonką

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek szara reneta lub antonówka,
  • 2 szklanki lub 320 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • jajko,
  • 50 g cukru lub 4 łyżki cukru,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy po kolei jajko, cukier, pokrojone w kostki masło, proszek do pieczenia i ewentualnie szczyptę soli do smaku. Jajko oraz mało w przypadku tego przepisu mogą być zimne i świeżo wyciągnięte z lodówki.
  2. Ciasto wyrabiamy ręcznie, aż uzyskamy spójną kulkę. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
  3. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach. Odkładamy starte owoce do miski i czekamy, aż wypuszczą soki. Jabłka przed wykorzystaniem do ciasta należy odcisnąć. Dodajemy do nich cynamon i dokładnie mieszamy.
  4. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną połowę odkładamy z zamrażalnika, posłuży do przygotowania kruszonki.
  5. Boki formy smarujemy masłem i wykładamy na niej papier do pieczenia. Ciasto można rozwałkować lub pokroić na równe plastry i ułożyć je ściśle w foremce. Jeśli wybierzemy tę drugą opcję, palcami ugniatamy całość, aby uzyskać jednolity spód.
  6. Na ciasto przekładamy wcześniej przygotowane starte jabłka z cynamonem i delikatnie je uklepujemy.
  7. Na wierzch trzemy na grubych oczkach drugą część ciasta, pozostawioną wcześniej w zamrażalniku. Staramy się dokładnie wypełnić całą powierzchnię. Ciasto można również podzielić na małe kawałki i wrzucić na jabłka.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i na środkowej półce pieczemy przez około godzinę.
  9. Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.