Kruche ciasto nadziewane jabłkami to nie tylko proste, ale zarazem jedno z najsmaczniejszych ciast na świecie. Historia tego wypieku sięga początku XIX wieku we Francji, natomiast dziś w Polsce tworzymy prostą wersję z najłatwiej dostępnych składników. Połączenie kruchego spodu, tartych jabłek i cynamonu to prawdziwa poezja. Jeśli kochasz szarlotkę, to nie możesz nie skorzystać z tego przepisu.
Zobacz wideo Na TikToku jej śpiewem zachwycają się setki tysięcy. U nas z mamą upiekła genialne oponki
Poezja w każdym kęsie. Szarlotka to prawdziwy rarytas
Polską szarlotkę znamy i uwielbiamy od dekad, natomiast w 2024 roku została oficjalnie doceniona również na arenie międzynarodowej. Według rankingu stworzonego przez Taste Atlas, polską słodkość uznano za jedno najlepszych słodkich ciast na świecie.
Sekret tkwi w prostocie, do jej przygotowanie wystarczy kilka odpowiednich jabłek, kruche ciasto i chrupiąca kruszonka. Najlepiej smakuje podana na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Jeśli ktoś nie lubi jabłek, może wymienić je również na inne owoce, takie jak brzoskwinie lub gruszki. Naszym zdaniem najlepiej smakuje klasycznie upieczona z szarą renetą. Przepis jest na tyle prosty, że każdy jest w stanie przygotować ją samodzielnie w domu.
Przepis na ciasto kruche z jabłkiem i kruszonką
Składniki:
- 1,5 kg jabłek szara reneta lub antonówka,
- 2 szklanki lub 320 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- jajko,
- 50 g cukru lub 4 łyżki cukru,
- łyżka cukru wanilinowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier puder.
Przygotowanie krok po kroku:
- Do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy po kolei jajko, cukier, pokrojone w kostki masło, proszek do pieczenia i ewentualnie szczyptę soli do smaku. Jajko oraz mało w przypadku tego przepisu mogą być zimne i świeżo wyciągnięte z lodówki.
- Ciasto wyrabiamy ręcznie, aż uzyskamy spójną kulkę. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
- Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach. Odkładamy starte owoce do miski i czekamy, aż wypuszczą soki. Jabłka przed wykorzystaniem do ciasta należy odcisnąć. Dodajemy do nich cynamon i dokładnie mieszamy.
- Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną połowę odkładamy z zamrażalnika, posłuży do przygotowania kruszonki.
- Boki formy smarujemy masłem i wykładamy na niej papier do pieczenia. Ciasto można rozwałkować lub pokroić na równe plastry i ułożyć je ściśle w foremce. Jeśli wybierzemy tę drugą opcję, palcami ugniatamy całość, aby uzyskać jednolity spód.
- Na ciasto przekładamy wcześniej przygotowane starte jabłka z cynamonem i delikatnie je uklepujemy.
- Na wierzch trzemy na grubych oczkach drugą część ciasta, pozostawioną wcześniej w zamrażalniku. Staramy się dokładnie wypełnić całą powierzchnię. Ciasto można również podzielić na małe kawałki i wrzucić na jabłka.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i na środkowej półce pieczemy przez około godzinę.
- Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!