• Link został skopiowany

Ta zupa wystrzeli cię z kapci. Nie ma lepszej na upały, a podstawą jest duży owoc

Kiedy za oknem żar leje się z nieba, wizja stania przy gorącej kuchence może skutecznie zniechęcić do gotowania obiadu. Na szczęście istnieją chłodniki i dziś właśnie mamy dla ciebie przefantastyczny przepis na chłodnik. Nie będzie tam buraków ani jogurtu - będziesz w szoku, kiedy spojrzysz na listę składników.
Chłodnik z arbuza
Nerea Mangado /Shutterstock

Chłodniki są kulinarnym wybawieniem w upalne dni i najczęściej robimy klasyczny chłodnik litewski, trochę rzadziej chłodnik z ogórka i rzodkiewki, ale o tym przepisie na chłodnik mało kto słyszał, a wielka szkoda, bo jest przepyszny i orzeźwiający. Jak zrobić chłodnik z arbuza? Przydadzą się jeszcze inne owoce i trochę sera. Szykuje się najlepsza uczta w upalny dzień. 

Zobacz wideo

Najlepsza zupa na lato. Jak zrobić chłodnik z arbuza?

Składniki:

  • 500 g arbuza (sam miąższ, bez pestek),
  • sok wyciśnięty z jednej limonki,
  • 150 g truskawek,
  • ok. 100 g porzeczek,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżka świeżej mięty,
  • ser feta lub grzanki do podania.

Chłodnik arbuzowy - sposób wykonania:

  1. Truskawki i porzeczki opłucz i oczyść. Przełóż do miski. Dodaj miąższ arbuza, sok z limonki oraz imbir i miętę.
  2. Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładką i jednolitą zupę. Włóż do lodówki na pół godziny, by chłodnik nabrał odpowiedniej temperatury.
  3. Przed podaniem udekoruj pokruszonym serem feta lub grzankami. Możesz podać także z posiekanymi migdałami lub pistacjami.

Jak się okazuje, zupy owocowe mogą być pyszne i naprawdę są pyszne. Jeśli w dzieciństwie zupy owocowe były twoją zmorą, pora przekonać się, że taki obiad może być naprawdę fantastyczny. Kiedy podasz bliskim chłodnik z arbuza, najpierw będą w szoku, później będą zachwyceni - mówię z doświadczenia. 

Więcej o: