Ryba w sosie śmietanowym to idealna opcja obiadowa na piątek, kiedy uradowani wizją nadchodzącego weekendu nie chcemy długo ślęczeć w kuchni, ale jednocześnie mamy ochotę na pyszny obiad. Przepis na rybę e śmietanie jest banalny, ale podstawą jest dobra ryba. Najlepiej użyć grubszych, mięsistych filetów. Świetnie sprawdzi się dorsz i miruna, dobry będzie także mintaj. Ryby z rodziny flądrowatych także się sprawdzą, jednak dużo lepszym wyborem będą te, które wymieniłam wyżej. Do tego trochę cebulki, przyprawy i śmietana - nic więcej nie trzeba do szczęścia. No, może trochę soli i koperek.
Obiad na piątek - stary przepis na rybę w śmietanie
Składniki:
- 4-5 filetów,
- 2 średnie cebule,
- 1 szklanka śmietany,
- pół szklanki wody lub warzywnego bulionu,
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,
- olej lub masło klarowane do smażenia,
- odrobina mąki do obtoczenia filetów.
Ryba w śmietanie - sposób wykonania:
- Filety osusz (jeśli używasz mrożonych, oczywiście należy je rozmrozić) i jeśli są duże, podziel je na dwa lub trzy kawałki. Następnie oprósz je delikatnie solą i pieprzem i obtocz z każdej strony w mące.
- Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz i połóż na niej rybę. Smaż na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony, następnie zdejmij rybę z patelni i dołóż odrobinę tłuszczu.
- Na tej samej patelni zezłoć posiekaną drobno cebulę, zmniejsz moc palnika, dodaj rybę i zalej bulionem lub wodą.
- Dodaj także śmietanę i dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Chwilę przed końcem smażenia dopraw do smaku przyprawami i posiekanym koperkiem.
Taka ryba się rozpływa, w ustach rzecz jasna i smakuje naprawdę wyśmienicie. Możesz podawać ją jak tylko chcesz, z ziemniakami, ryżem lub frytkami. Oczywiście będzie pasować ukochana surówka Polaków, czyli ta z kiszonej kapusty, lecz klasyczny colesław czy mizeria także się sprawdzą.