Za każdym razem, gdy robię to ciasto, wszyscy proszą o przepis. Jedna blacha to za mało

Jakie ciasto można zrobić z truskawek bez wielogodzinnego stania w kuchni i ciężkich mas? Poza owocami przygotuj galaretkę i składniki na biszkopt. Błyskawicznie upichcisz oszałamiający, lekki i smakowity wypiek, idealny na letnie dni.

Truskawki to jedne z najpyszniejszych owoców, które kojarzą nam się z latem. Zajadamy się nimi na surowo, ze śmietaną i cukrem, jako dodatek do naleśników, drożdżówek czy ciast. Możliwości jest naprawdę sporo i każda zachwyca smakiem. Jeśli chcesz zaskoczyć gości w weekend, wykorzystaj je do przygotowania obłędnego wypieku z galaretką i owocami. Nawet teściowa cię pochwali.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Jakie ciasto można zrobić z truskawek? Nie stój w kuchni godzinami

Sezon na truskawki jest stosunkowo krótki, dlatego powinniśmy wykorzystać go najlepiej, jak to możliwe. Jeśli nie masz pomysłu na coś słodkiego, zrób obłędnie pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z galaretką, w którym będą głównym składnikiem. Możesz być pewna, że jedna blacha może okazać się niewystarczająca, gdyż zniknie co do okruszka. Czego będziesz potrzebować?

Na ciasto:

  • 3 niepełne szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 duże jajka,
  • trochę ponad pół kostki masła (ok. 120 g),
  • opakowanie proszku do pieczenia (15 g),
  • ekstrakt waniliowy, ok. 2 łyżek,
  • szczypta soli,
  • trochę porządnego dżemu truskawkowego do posmarowania (lub innego ulubionego) - jeśli nie jesteś fanką takiego rozwiązania, możesz zrobić masę ze śmietanki kremówki, cukru pudru i mleka. Przepis znajdziesz tutaj.

Na wierzch:

  • 0,5 kg świeżych, obranych truskawek,
  • 2 szklanki wrzątku,
  • 1 galaretka truskawkowa.
Jakie ciasto można zrobić z truskawek?
Jakie ciasto można zrobić z truskawek? Jakie ciasto można zrobić z truskawek? Fot. pexels.com / conojeghuo

Jak się piecze ciasto truskawkowe? Z tym przepisem zrobisz je błyskawicznie

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni, a do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz dodaj szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw. W drugim naczyniu utrzyj ze sobą masło oraz cukier. Gdy powstanie puszysta masa, nieustannie miksując, dodaj jajka i ekstrakt. Następnie powoli dorzuć suche składniki, a na koniec mleko. Pamiętaj, by cały czas powoli mieszać bądź miksować, aby składniki pięknie się połączyły i stworzyły gładką masę.
  2. Masę podziel na dwie części i wylej je na zabezpieczone papierem do pieczenia blaszki do pieczenia. Włóż obie do wcześniej nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Sprawdzaj patyczkiem, czy środek jest już suchy, a gdy tak się stanie, wyjmij spody i odstaw do wystudzenia. 
  3. Gdy ciasto będzie się studzić, zabierz się za przygotowanie galaretki. Oczyszczone i umyte truskawki pokrój na ćwiartki, a galaretkę wsyp do gorącej wody. Mieszaj, aż się rozpuści, po czym również odstaw, by ostygła. Gdy przestanie być gorąca, dosyp truskawek i delikatnie wymieszaj.
  4. Jeden ze spodów ciasta posmaruj dżemem, nałóż na niego drugą część, a na górę wylej galaretkę z owocami. Gdy się wyrówna, ciasto włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny, aż galaretka całkowicie stężeje. Podawaj na zimno. Możesz być pewna, że będzie smakować wybornie, zarówno jako deser po obiedzie jak i słodkość do kawy z przyjaciółką.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: