Jakie ciasto można zrobić z truskawek bez wielogodzinnego stania w kuchni i ciężkich mas? Poza owocami przygotuj galaretkę i składniki na biszkopt. Błyskawicznie upichcisz oszałamiający, lekki i smakowity wypiek, idealny na letnie dni.
4
Jakie ciasto można zrobić z truskawek? Fot. istockphoto.com / drsabrinacercelovic
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Truskawki to jedne z najpyszniejszych owoców, które kojarzą nam się z latem. Zajadamy się nimi na surowo, ze śmietaną i cukrem, jako dodatek do naleśników, drożdżówek czy ciast. Możliwości jest naprawdę sporo i każda zachwyca smakiem. Jeśli chcesz zaskoczyć gości w weekend, wykorzystaj je do przygotowania obłędnego wypieku z galaretką i owocami. Nawet teściowa cię pochwali.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników
Jakie ciasto można zrobić z truskawek? Nie stój w kuchni godzinami
Sezon na truskawki jest stosunkowo krótki, dlatego powinniśmy wykorzystać go najlepiej, jak to możliwe. Jeśli nie masz pomysłu na coś słodkiego, zrób obłędnie pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z galaretką, w którym będą głównym składnikiem. Możesz być pewna, że jedna blacha może okazać się niewystarczająca, gdyż zniknie co do okruszka. Czego będziesz potrzebować?
trochę porządnego dżemu truskawkowego do posmarowania (lub innego ulubionego) - jeśli nie jesteś fanką takiego rozwiązania, możesz zrobić masę ze śmietanki kremówki, cukru pudru i mleka. Przepis znajdziesz tutaj.
Na wierzch:
0,5 kg świeżych, obranych truskawek,
2 szklanki wrzątku,
1 galaretka truskawkowa.
Jak się piecze ciasto truskawkowe? Z tym przepisem zrobisz je błyskawicznie
Piekarnik nastaw na 180 stopni, a do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz dodaj szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw. W drugim naczyniu utrzyj ze sobą masło oraz cukier. Gdy powstanie puszysta masa, nieustannie miksując, dodaj jajka i ekstrakt. Następnie powoli dorzuć suche składniki, a na koniec mleko. Pamiętaj, by cały czas powoli mieszać bądź miksować, aby składniki pięknie się połączyły i stworzyły gładką masę.
Masę podziel na dwie części i wylej je na zabezpieczone papierem do pieczenia blaszki do pieczenia. Włóż obie do wcześniej nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Sprawdzaj patyczkiem, czy środek jest już suchy, a gdy tak się stanie, wyjmij spody i odstaw do wystudzenia.
Gdy ciasto będzie się studzić, zabierz się za przygotowanie galaretki. Oczyszczone i umyte truskawki pokrój na ćwiartki, a galaretkę wsyp do gorącej wody. Mieszaj, aż się rozpuści, po czym również odstaw, by ostygła. Gdy przestanie być gorąca, dosyp truskawek i delikatnie wymieszaj.
Jeden ze spodów ciasta posmaruj dżemem, nałóż na niego drugą część, a na górę wylej galaretkę z owocami. Gdy się wyrówna, ciasto włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny, aż galaretka całkowicie stężeje. Podawaj na zimno. Możesz być pewna, że będzie smakować wybornie, zarówno jako deser po obiedzie jak i słodkość do kawy z przyjaciółką.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.